Produkcia ópia v ázijskom Zlatom trojuholníku je naďalej na vzostup

NETKY.SK • 8 December 2014, 08:00 • 2 min
Produkcia ópia v ázijskom Zlatom trojuholníku je naďalej na vzostup

HONGKONG - Produkcia ópia v tzv. Zlatom trojuholníku v juhovýchodnej Ázii sa od roku 2006 strojnásobila. Zisk z nezákonného obchodu s drogami dosiahol viac ako 16 miliárd dolárov, uvádza sa v dnes zverejnenej novej správe Úradu OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

slovakia

left justify in out

Mak siaty, ktorý je významným zdrojom ópia, sa v Mjanmarsku a Laose pestoval tento rok na ploche 63.800 hektárov v porovnaní so 61.200 hektármi v roku 2013. Ide o zvýšenie výmery ôsmy rok po sebe, konštatuje UNODC v správe s názvom Southeast Asia Opium Survey 2014.
      

V regióne juhovýchodnej Ázie sa vyprodukovalo približne 762 ton ópia, z ktorého sa s najväčšou pravdepodobnosťou vyrobilo 76 ton heroínu. Drvivá väčšina maku siateho sa pestuje v Mjanmarsku, konkrétne v štáte Shan ležiacom v blízkosti čínskych hraníc. "Prieskumy ukazujú, že pre mnohých poľnohospodárov sú peniaze z pestovania maku nevyhnutnou súčasťou rodinných príjmov a podpory," povedal riaditeľ UNODC Jurij Fedetov. Dediny ohrozené nedostatkom potravín a chudobou musia mať podľa neho udržateľné alternatívy, v opačnom prípade majú len málo možností výberu.
      

Podľa novej správy UNODC došlo v roku 2014 k nárastu užívania heroínu v Číne, Laose, Singapure a Thajsku. Ako Zlatý trojuholník sa označuje oblasť juhovýchodnej Ázie, ktorá zahŕňa pohraničné oblasti Mjanmarska, Laosu a Thajska ležiace pozdĺž rieky Mekong. Kedysi sa tam vyprodukovalo najviac heroínu na svete, ale snahy o likvidáciu makových polí koncom 90. rokov a začiatkom nového tisícročia prispeli k poklesu jeho pestovania.
      

Produkcia tejto drogy však zaznamenala oživenie v roku 2006, čiastočne aj vďaka užšej regionálnej integrácii a zlepšenej dopravnej infraštruktúre. Najväčším svetovým pestovateľom maku siateho je momentálne Afganistan. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies