Produkcia ópia v Afganistane je na rekordnej úrovni

NETKY.SK • 12 November 2014, 12:03 • 2 min
Produkcia ópia v Afganistane je na rekordnej úrovni

KÁBUL — Pestovanie ópiového maku v Afganistane stúplo v tomto roku o sedem percent a dosiahlo tak rekordnú úroveň, napriek nákladnému úsiliu pod vedením Američanov na zníženie produkcie drog.

slovakia

left justify in out

V správe zverejnenej v stredu Úrad OSN pre drogy a kriminalitu sa uvádza, že zo zvýšenej úrody by bolo možné získať až 6 400 ton ópia, teda 17 percent viac ako v roku 2013. Afganský minister pre boj s narkotikami Din Muhammad Mubaríz Rašídí povedal, že z afganského ópia sa vyrába heroín, ktorý pokrýva až 90 percent svetového dopytu.

 

Taliban, ktorý vedie povstanie proti centrálnej vláde v Kábule od roku 2001, je plne zapojený do pestovania maku a distribúcie ópia. Správa OSN uvádza, že 89 percent afganskej produkcie maku prebieha v deviatich provinciách s výraznou prítomnosťou Talibanu, predovšetkým v provincii Helmand. Jedným z dôvodov vyslania britských vojakov do Helmandu bolo zníženie tamojšej produkcie drog. OSN odhadla hodnotu úrody afganského ópia v roku 2013 na takmer 3 miliardy dolárov (2,4 miliardy eur). 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies