Producenti šampanského očakávajú za rok 2015 rekordné tržby

NETKY.SK • 31 December 2015, 18:38 • 2 min
Producenti šampanského očakávajú za rok 2015 rekordné tržby

PARÍŽ - Tržby z predaja šampanského by mali za tento rok dosiahnuť nový rekord, k čomu prispeli stabilný dopyt na zahraničných trhoch, priaznivé menové vplyvy a stabilizácia predaja na francúzskom trhu.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumu agentúry Reuters, ktorý uskutočnila medzi producentmi šampanského, sa tento rok predalo približne 312 miliónov fliaš tohto nápoja. Oproti roku 2014 to znamená rast zhruba o 2 až 3 %. Tržby sa podľa odhadov zvýšili o 4,4 % na 4,7 miliardy eur. Doterajší rekord z pohľadu tržieb držal rok 2007, keď dosiahli 4,56 miliardy eur. Potom nasledovala svetová finančná kríza, ktorá okrem iného zasiahla aj do nákupov prémiových značiek alkoholických nápojov.

 

Pod predpokladaný rast tržieb v tomto roku sa do veľkej miery podľa producentov podpísal rastúci dopyt po ružovom šampanskom v Japonsku a USA. Dopyt po šampanskom rastie aj v Británii a situácia sa začína zlepšovať aj na trhoch Talianska a Španielska, ktoré v minulých rokoch do veľkej miery ovplyvňovali úsporné opatrenia.

 

Navyše sa stabilizoval predaj aj cena šampanského na domácom, francúzskom trhu a podľa výrobcov sa dá očakávať za tento rok aj mierny rast. "Francúzsko sa opäť vrátilo na cestu oživenia. Spotreba sa postupne stabilizovala," povedal Bruno Paillard, výkonný riaditeľ spoločnosti Lanson-BCC. Ako dodal, predaj sa zvýšil ako v hypermarketoch, tak aj v špecializovaných obchodoch.

 

Na trhu so šampanským dominuje luxusný dom LVMH, ktorý kontroluje značky ako Dom Perignon, Moët & Chandon, Veuve Clicquot, Ruinart a Krug. Medzi špecializovaných výrobcov patria Lanson-BCC, Vranken alebo Laurent Perrier, ako aj výrobca alkoholických nápojov Pernod Ricard s produktmi Mumm a Perrier-Jouet. Oficiálne údaje o výsledkoch za rok 2015 budú zverejnené v januári.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies