Producenti mlieka na Slovensku vygenerovali od roku 2009 stratu vyše 300 miliónov

NETKY.SK • 9 Apríl 2015, 10:58 • 2 min
Producenti mlieka na Slovensku vygenerovali od roku 2009 stratu vyše 300 miliónov

BRATISLAVA – Od roku 2009 skončilo s výrobou mlieka na Slovensku viac ako 200 producentov, v súčasnosti to nie je už ani 600 poľnohospodárskych podnikov, ktoré sa zaoberajú výrobou mlieka.

slovakia

left justify in out

"Slovenský farmársky sektor, ktorý produkuje mlieko, vygeneroval za toto obdobie stratu vyše 300 miliónov eur," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave predseda Slovenského zväzu prvovýrobcov mlieka (SZPM) Alexander Pastorek spolu s prezidentom Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) Stanislavom Voskárom v rámci spustenia kampane na záchranu a podporu slovenského mlieka. Tá sa začína okrem iného petíciou vo všetkých krajských mestách na Slovensku.

 

Kampaň má podľa Voskára ambíciu obrátiť sa na všetkých, či sú to spotrebitelia, ktorí sami rozhodujú o tom, čo si vkladajú do košíkov, alebo sú to obchodné reťazce. Tie majú totiž veľký význam v tom, komu dajú pri predaji mlieka väčší priestor.

 

"Pokiaľ ide o obchodné reťazce, v kampani je sformulovaná požiadavka, aby sa hľadali všetky možné spôsoby, ktoré by zabezpečili férové rozdelenie hodnoty mlieka a mliečnych výrobkov od spotrebiteľa, cez obchod, spracovateľa až po prvovýrobcu mlieka," zdôraznil Voskár. Kampaň sa podľa neho musí obrátiť s určitými požiadavkami aj na vládu, pretože mnohé záležitosti v mliečnom reťazci ovplyvňujú dotácie. "Výkupná cena mlieka v SR je pod priemerom EÚ," zdôraznil.

 

"Výroba surového kravského mlieka v rámci EÚ-28 predstavuje na Slovensku necelé 1 %," priblížil Pastorek. Pre budúcnosť je podľa neho dôležité, aby sa slovenský mliečny sektor zachoval aspoň v podobe, v akej je dnes. Vzťahy v potravinovom výrobnom reťazci by mali byť vyvážené, aby sa každý od výrobcu, cez spracovateľa, až po obchod rovnomerne podieľal na rozdelení marže. "Je ťažké súťažiť na jednotnom európskom trhu, keď nie sú jednotné pravidlá pre jeho účastníkovu," poznamenal Pastorek.

 

Rok 2014 bol podľa Voskára pre slovenské mliekarne "dosť ťažký", pretože zaplatili za mliečnu surovinu najvyššiu sumu za posledných 6 rokov. "Medziročne vyššie vstupné náklady o 15,4 milióna eur na nákup surového mlieka však neboli pokryté vyššími odbytovými cenami. Slovenské mliekarne v konečnom dôsledku skončili vlani s nižšími tržbami ako v roku 2013," upozornil Voskár.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona