Producenti, ktorí budú vyrábať pôvodné programy STV, by mali byť vypočutí

NETKY.SK • 30 November 2010, 08:00 • 2 min
Producenti, ktorí budú vyrábať pôvodné programy STV, by mali byť vypočutí

Producenti, ktorí budú vyrábať pôvodné programy STV, by mali byť vypočutí

slovakia

left justify in out

Producenti, ktorí sa na základe rozhodnutia manažmentu Slovenskej televízie (STV) budú podieľať na výrobe pôvodných programov, by mali byť verejne vypočutí.
List s takýmto návrhom dnes poslal minister kultúry Daniel Krajcer vedeniu a Rade STV. Tie by mali zorganizovať verejné vypočutia. Krajcer si od toho sľubuje odstránenie pochybností pri efektívnom vynaložení prostriedkov, ktoré získajú na základe dodatku zmluvy so štátom. "Ide o verejné financie, a preto žiadam verenú kontrolu," zdôraznil na dnešnej tlačovej konferencii. Producenti a STV ako koprocudent môžu podľa jeho slov týmto spôsobom obhájiť pred verejnosťou jednotlivé projekty, ako aj efektívnosť vynaložených prostriedkov.
Krajcer pripomenul, že 10 miliónov eur pre STV a štyri milióny eur pre Slovenský rozhlas zabezpečil v rokovaniach s ministerstvom financií. V prvotnom návrhu limitov totiž nefigurovali. Peniaze majú ísť na pôvodnú tvorbu. "Nemôže sa to udiať spôsobom, keď veľká časť verejnosti má absolútne výhrady k jednotlivým projektom," podčiarkol.
Návrh dodatku zmluvy so štátom, na základe ktorého má televízia dostať 10 miliónov eur, odsúhlasila Rada STV 22. novembra na mimoriadnom rokovaní. Na tento rok dostala STV od štátu viac ako 12,5 milióna eur. Členovi rady Andrejovi Miklánkovi sa v dokumente nezdali rozdielne sumy za výrobu projektov a chcel, aby sa posúdila ich reálnosť. Jeho návrh, aby rada zaviazala Dozornú komisiu preskúmať okolnosti, efektivitu a realizovateľnosť rozpočtov, nakoniec neprešiel.
Niektoré projekty vzbudzujú podozrenia aj u Asociácie nezávislých producentov. Tá poslala Krajcerovi otvorený list, v ktorom ho žiadajú o zaručenie autorskej a producentskej serióznosti. Upozornila ho na to, že tieto peniaze pre STV zásadným spôsobom formujú slovenské tvorivé a producentské prostredie. "Sú to prostriedky, ktorých reálne použitie podlieha súhlasu ministerstva kultúry. Žiadame vás týmto, aby ste trvali na naplnení základných podmienok civilizovaného výberu a podpory projektov," uviedli v otvorenom liste.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies