Producent Schindlerovho zoznamu Branko Lustig venoval Oscara múzeu Jad Vašem

NETKY.SK • 23 Júl 2015, 12:26 • 2 min
Producent Schindlerovho zoznamu Branko Lustig venoval Oscara múzeu Jad Vašem

JERUZALEM - Branko Lustig, jeden z producentov Oscarmi ovenčeného filmu režiséra Stevena Spielberga Schindlerov zoznam (1993), venoval dnes svoju sošku počas návštevy chorvátskej prezidentky Kolindy Garbarovej Kitarovičovej v Izraeli tamojšiemu múzeu Jad Vašem.

slovakia

left justify in out

Medzičasom 83-ročný rodák z Chorvátska, ktorý na vlastnej koži zažil peklo niekdajšieho vyhladzovacieho tábora Auschwitz-Birkenau, povedal, že podľa jeho názoru sa soška dostala na dôstojné miesto. Zároveň poznamenal, že to nevníma ako rozlúčku s prestížnym ocenením Americkej filmovej akadémie. "Prenechávam ho národu, ďalším generáciám. Každý návštevník múzea Jad Vašem si ho bude môcť pozrieť, doma sme ho vídali iba s manželkou a dcérou". Zmysel pre humor potvrdil, keď vyjadril nádej, že pozlátenú sošku Oscara nebudú veľmi často utierať od prachu, pretože vrstva zlata na nej je mimoriadne tenká.

 

Riaditeľ múzea venovaného pamiatke obetí holokaustu Avner Šalev zdôraznil, že aj Lustigov dar signalizuje, že sa pamätné miesto stáva prirodzeným centrom spomínania a súčasne jeho univerzálnym symbolom. Uznávaný producent, ktorý sa podieľal na vzniku nielen viacerých významných filmových, ale aj televíznych produkcií, získal svojho času druhého Oscara za veľkofilm Gladiátor.

 

Čiernobiela, viac ako trojhodinová dráma Schindlerov zoznam je filmovou adaptáciou skutočného príbehu nemeckého továrnika Oskara Schindlera, ktorý v roku 1939 prichádza do Krakova, aby tam využil lacnú židovskú pracovnú silu neďaleko miestneho geta. S blížiacim sa koncom druhej svetovej vojny však továrnik chce zabrániť transportu miestnych židov do neďalekého vyhladzovacieho tábora. Spisuje preto zoznam, na ktorom sa objaví viac ako 1200 mien, a napokon veľkú väčšinu z nich aj zachráni. Samotný Schindler sa po kapitulácii fašistického Nemecka ocitol ako člen NSDAP na úteku, neskôr žil v Nemecku a Argentíne. Následne sa vo finančnej núdzi presídlil do Izraela, kde sa oňho postarali viacerí ním zachránení židia.

 

Štát Izrael udelil Schindlerovi, rodákovi zo Svitav, za jeho postoj počas vojny vyznamenanie Spravodlivý medzi národmi.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona