Procházka: Za prvých 100 dní v prezidentskom kresle vymením vedenie Ústavného súdu a aj Harabina

NETKY.SK • 11 Október 2013, 06:25 • 2 min
Procházka: Za prvých 100 dní v prezidentskom kresle vymením vedenie Ústavného súdu a aj Harabina

BRATISLAVA - Výmena vedenia Ústavného súdu SR, pokus o odvolanie predsedu Najvyššieho súdu SR Štefana Harabina, zmena kádrov v justícii, posielanie sudcov do dôchodku vo veku 65 rokov, výmena členov Súdnej rady SR či posilnenie previazanosti tejto rady s ostatnými ústavnými orgánmi.

slovakia

left justify in out

To sú kroky, ktorými by prezidentskí kandidáti Radoslav Procházka, Peter Osuský, Andrej Kiska a Ján Čarnogurský riešili problémy slovenskej justície.

"Jednou z mojich priorít za prvých sto dní v úrade prezidenta je výmena vedenia Ústavného súdu SR. Pretože to je v priamej kompetencii prezidenta republiky," vyhlásil počas dnešnej diskusie prezidentských kandidátov na Paneurópskej vysokej škole Radoslav Procházka. Nevylúčil, že by sa pokúsil nájsť spôsob na výmenu Štefana Harabina, ktorý šéfuje Najvyššiemu súdu (NS) aj Súdnej rade SR. Zdôraznil však, že výmena vedenia NS nie je v priamej kompetencii prezidenta SR. "Je v jeho kompetencii, ale po súčinnosti Súdnej rady. A Súdna rada je ďalší orgán, kde má prezident možnosť vymenovať troch členov," uviedol Procházka. V súdnictve podľa neho zároveň treba klásť veľký dôraz na zodpovednosť a verejnú kontrolu.

Ján Čarnogurský by sa o výmenu Harabina nepokúšal. "Pretože si myslím, že to nejde čisto zákonne. A po druhé si myslím, že akého predsedu NS si spoločnosť vygenerovala, takého má," povedal Čarnogurský, ktorý sa v prípade víťazstva v prezidentských voľbách nechystá veľmi zasahovať do justičných orgánov, ako je NS SR. Rovnako by neodvolával ani generálneho prokurátora Jaroslava Čižnára. "Lebo to nejde z hľadiska ústavných zákonov a destabilizovalo by to justičnú moc, čo by bolo horšie ako ho odvolávať," vysvetlil. Súdnictvo vníma ako značný problém Slovenska, nezávislosť justície podľa neho dobre nefunguje. Čarnogurský sa nazdáva, že časom dôjde k istému obmedzeniu právomocí Súdnej rady a k jej väčšiemu previazaniu s inými ústavnými orgánmi. Považoval by za správne, keby nebola izolovaná.

Peter Osuský vidí riešenie pre slovenské súdnictvo v postupnej zmene kádrov. "Súdnictvo neprešlo očistou. Jediná možnosť je začať obmenu," vyhlásil. Zároveň pripomenul kauzu okolo nevymenovania parlamentom zvoleného kandidáta Jozefa Čentéša za generálneho prokurátora a zvolenie a vymenovanie Jaroslava Čižnára, ktorého za šéfa prokurátorov v parlamente zvolili poslanci Smeru-SD. Podľa Osuského táto voľba vôbec nemala prebehnúť, lebo Čentéš bol riadne zvolený a Slovensko tak malo generálneho prokurátora, jeho stolička teda voľná nebola. Osuský by sa pokúsil Čižnára vymeniť. "Keď voľba bola, bola nulová a neplatná od samého počiatku. Bol to akt voľby na nevoľné miesto, lebo Slovensko má zvoleného generálneho prokurátora, doktora Čentéša," zdôraznil.

Andrej Kiska považuje sudcovstvo za uzavretý klan kontrolovaný Harabinom a sudcami, ktorí sú s ním spriaznení. "A to je ťažké nalomiť," poznamenal. Prezident podľa neho môže túto situáciu riešiť napríklad výmenou troch členov Súdnej rady. "Čo by som okamžite urobil a určite by som tam nedal sudcov. Lebo zo Súdnej rady sa stali sudcovské odbory, ktoré si strážia svojich. Dal by som tam ľudí z mimovládneho sektora," povedal Kiska, ktorý má už mená na tieto posty vytypované. Konkretizovať nechce. Zároveň by posielal do dôchodku sudcov, ktorí dosiahli 65 rokov života.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies