Procházka: Vojna medzi Harabinom a sudcami oslabuje Slovensko

NETKY.SK • 16 August 2013, 11:26 • 2 min
Procházka: Vojna medzi Harabinom a sudcami oslabuje Slovensko

BRATISLAVA – Presadzovať stíhanie sudcov ústavného súdu za ich rozhodnutie v konkrétnej veci je podľa podpredsedu parlamentného ústavnoprávneho výboru Radoslava Procházku typ zákopovej vojny, ktorá Slovensko zbavuje síl a sústredenia sa na to podstatné.

slovakia

left justify in out

Podľa Procházku je to zabezpečiť každému občanovi rovnosť v prístupe k spravodlivosti a jej efektívny výkon. V reakcii na postup deviatich sudcov Najvyššieho súdu SR, ktorí vystúpili proti jeho šéfovi Štefanovi Harabinovi, to povedal Procházka dnes pre agentúru SITA. Sudcovia v otvorenom liste odmietajú Harabinove útoky proti Ústavnému súdu SR po poslednom rozhodnutí v kauze Duckého zmeniek.

Po tom, čo Ústavný súd SR zrušil rozhodnutie Najvyššieho súdu SR, Harabin oznámil, že podá návrh na disciplinárne stíhanie ústavných sudcov, prípadne aj trestné oznámenie. „Každý verejný funkcionár, živený občanmi Slovenskej republiky, je povinný odovzdať krajine tú najlepšiu službu a nehľadieť na zverenú funkciu ako na súkromný majetok, slúžiaci vedeniu osobných sporov,“ vyhlásil Procházka. 

Podľa sudcov Harabin dlhodobo svojimi vyhláseniami dehonestuje nielen sudcov Najvyššieho súdu SR, ale celú justíciu. Vyhlásenie zatiaľ podpísali sudcovia Elena Berthotyová, Igor Belko, Jana Henčeková, Miroslav Gavalec, Zuzana Ďurišová, Milan Karabin, Peter Paluda, Rudolf Čirč a Juraj Kliment. "Keďže predseda Najvyššieho súdu SR by mal byť znalý zákona a mal by mať vedomosť o tom, že sudcu nemožno stíhať za rozhodnutie, vnímame jeho vyhlásenia ako snahu o prehĺbenie strachu v justícii, útok na jej nezávislosť a bagatelizovanie hrubých pochybení predsedu Najvyššieho súdu SR," konštatujú sudcovia. Štefan Harabin kritiku odmieta a za iniciatívou sudcov vidí politiku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies