Procházka: Vládny návrh zákona o verejnom obstarávaní nerieši podstatu problému

NETKY.SK • 20 November 2014, 17:18 • 2 min
Procházka: Vládny návrh zákona o verejnom obstarávaní nerieši podstatu problému

BRATISLAVA - Ak prejde v parlamente vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní, občania sa nedozvedia, kto vlastní polovicu zdravotnej poisťovne Dôvera.

slovakia

left justify in out

Na dnešnom brífingu v Bratislave to uviedol predseda strany Sieť Radoslav Procházka v reakcii na schválenie právnej normy z dielne premiéra Roberta Fica (Smer-SD) vládou SR.
     

"Ľudia majú právo to vedieť najmä preto, že sa v tejto informácii môže ukrývať dôvod, pre ktorý im predseda vlády jednu zdravotnú poisťovňu napriek svojim opakovaným sľubom nedodal a nikdy ani nedodá," upozornil Procházka.
     

Vláda chce od budúceho roka zamedziť účasti tzv. schránkových firiem vo verejnom obstarávaní. Vládny návrh zákona však podľa lídra Siete nerieši únik cez renty, mimo verejného obstarávania. Zároveň mu vyčíta ukrývanie ľudí, ktorí formálne nie sú vlastníkmi, ale podieľajú sa na finančnom výsledku firmy.
     

Výnimku pre spoločnosti kótované na burze označil za polovičný krok správnym smerom, no bez pointy. "Formálne kótovanie na malej burze, ak bude 90 % naďalej schovaných, len 10 % bude verejne obchodovateľných, nič nerieši," myslí si Procházka.
     

Ako ďalej priblížil, v návrhu chýba aj reálna a nezávislá kontrola, pretože celé posúdenie dokumentácie zostáva priamo v rukách obstarávateľa. Varuje tiež pred neprimeraným bremenom pre nevinné domáce firmy. "Tie budú musieť preukazovať svoju vlastnícku štruktúru aj v situácii, keď je veľmi ľahko dostupná cez obchodný register, a to aj v prípade neúspechu v súťaži," dodal šéf Siete.
     

Zdôraznil, že vláda Slovensku návrhom nedáva to, čo potrebuje. "Sú dve možné odpovede – buď mu to dať nevie, alebo mu to dať nechce," zhodnotil Procházka s tým, že odpoveď dá jej reakcia na ponuku Siete sadnúť si spolu nad jej vlastný návrh, ktorý podľa neho rieši podstatu problému efektívne. "Výsledkom má byť sprehľadnenie a reálna kontrola nakladania s verejnými zdrojmi vrátane priamej zodpovednosti za akékoľvek straty na spoločných peniazoch," uzavrel.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona