Procházka: Veľké stavebné firmy dlhujú tisíckam ľudí okolo 100 miliónov eur

NETKY.SK • 11 Február 2015, 15:05 • 2 min
Procházka: Veľké stavebné firmy dlhujú tisíckam ľudí okolo 100 miliónov eur

VRÚTKY - Veľké stavebné firmy dlhujú tisíckam ľudí, ktorí mesiace či roky stavali diaľnice alebo robili iné služby v stavebníctve, okolo 100 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Na brífingu so zástupcami postihnutých firiem a živnostníkov, ktorí sú po reštrukturalizácii firiem v ohrození bankrotu, to dnes pri diaľničnom tuneli Dubná skala povedal predseda strany Sieť Radoslav Procházka.
     

„Títo ľudia ako keby sa mali zmieriť s tým, že väčšinu peňazí už nikdy neuvidia. Dôvod, pre ktorý tu dnes sme, sa volá základná spravodlivosť. Ide o schopnosť štátu plniť základné funkcie. A jednou z tých základných funkcií je poskytnúť ochranu ľuďom, ktorým sa deje krivda,“ povedal Procházka.
     

Majiteľ a konateľ firmy Remal industries Milan Blaho reprezentoval podnikateľov z Banskobystrického kraja, ktorí v minulom roku napísali nesúhlasný otvorený list adresovaný popredným predstaviteľom vlády a prezidentovi SR. „Trošku nás mrzí, že už prešli viac ako dva mesiace a okrem pána prezidenta sme nedostali zatiaľ od nikoho z kompetentných odpoveď. Je pre nás ťažké zorganizovať sa tak, aby sme sa vedeli ubrániť tomu, čo sa deje. Pretože zákon o reštrukturalizácii je vyslovene škodlivý,“ zdôraznil Blaho. 
     

Firma G-TERM Slovensko prišla podľa jej konateľa Tibora Ferenčíka v prvej reštrukturalizácii v roku 2010 takmer o 400.000 eur. „Bolo to v čase, keď sme rástli, naberali zamestnancov, darilo sa nám. Bola to taká rana, že sme to ledva ustáli. A nielen, že nás štát nedokázal ochrániť pred podvodníkom, ktorý nám nezaplatil, ale daňový úrad povedal, 'vy ste robotu urobili, musíte zaplatiť 80.000 eur dane z pridanej hodnoty (DPH)'. Zatiaľ čo podvodník spokojne žil ďalej. Začali sme od začiatku a teraz sme prišli vo Váhostave o ďalších 50.000 eur v reštrukturalizácii. To sú sumy, ktoré menší a stredný podnikateľ veľmi ťažko zvláda,“ podotkol Ferenčík.
     

Zákon o reštrukturalizácii považuje za zlý aj konateľ a spolumajiteľ firmy Energy Pro Jozef Válek. „Treba ho čím skôr zrušiť. Vnímam to iba ako novú formu PPP projektov. Niekto vymyslel – postavte to, zaplaťte to a na konci možno dostanete 10, 20 alebo 30 percent. Týmto spôsobom by sa nemalo pokračovať. Zákon o reštrukturalizácii, ktorú sme zažili už štyrikrát, je návod, ako urobiť z úspešného podnikateľa bezdomovca. Skončia vaše peniaze, ktoré ste točili. Potom si zoberiete úverové peniaze, ktoré niečím zaručíte. A v ďalšej reštrukturalizácii nebudete schopný splácať ani tie úverové peniaze, tak jednoducho skončíte pod mostom. Nehovorím o ďalších rodinných tragédiách,“ dodal Válek.
     

Predseda strany Sieť pripomenul, že minulý týždeň predstavili plán ochrany živnostníkov, ale aj malých a stredných firiem. „Máme štyri legislatívne návrhy a naliehavý apel na vládu, aby urobila skrátené legislatívne konanie na zmenu zákona, podľa ktorej sa má DPH platiť až po úhrade faktúry,“ podotkol Procházka s tým, že strana ďalej navrhuje zaviesť 100-% záruku pre veriteľov v reštrukturalizácii v podobe podielu v dlžnej firme. Pomôcť by mala aj možnosť dobrovoľnej účasti živnostníkov na garančnom fonde Sociálnej poisťovne. Taktiež rozšírenie skutkovej podstaty trestného činu nevyplatenia mzdy o nevyplatenie úhrady za služby fyzickej osobe, ktorá nie je zamestnancom. Súčasťou je tiež nový systém úhrady platieb zo strany verejného obstarávateľa. Pri platbách nad istý objem by ich obstarávateľ vyplácal priamo subdodávateľom. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies