Procházka: Váhostav je morálnym bankrotom vlády

NETKY.SK • 13 Apríl 2015, 14:09 • 2 min
Procházka: Váhostav je morálnym bankrotom vlády

BRATISLAVA - To, čo sa deje okolo stavebnej spoločnosti Váhostav - SK, a.s. (Váhostav) v súvislosti s jej reštrukturalizáciou, je podľa Siete morálnym bankrotom vlády. Ako v pondelok povedal predseda Siete Radoslav Procházka, vláda roky rozpráva o ľuďoch práce, ale keď príde na lámanie chleba, tak tých najzraniteľnejších necháva napospas tým, ktorí úplne stratili zábrany.

slovakia

left justify in out

 "Všetkými silami a možnými spôsobmi sa budeme naďalej snažiť pomôcť poškodeným malým stavbárom v parlamente aj mimo neho," vyhlásil pred úradom vlády líder opozičnej strany.

 

Sieť ešte vo februári navrhla päť riešení na ochranu poškodených živnostníkov, ale Smer ich v parlamente nepodporil. Sieť žiada, aby ľudia dostali zaplatenú celú odvedenú robotu, nielen jej malú časť. "Budeme sa snažiť čím skôr presadiť priame platby subdodávateľom, ak na to v marci budúceho roku dostaneme príležitosť," uviedol Procházka.

 

Dvaja poslanci parlamentu, ktorí vystupujú za Sieť, Miroslav Beblavý a Martin Fedor, si ako symbolické gesto solidarity s poškodenými veriteľmi Váhostavu nechajú z aprílovej mzdy len 15 %. Zvyšok pošlú občianskemu združeniu, ktoré pomáha poškodeným stavbárom. Zároveň vyše päťdesiat starostov a primátorov za túto opozičnú stranu sa zaväzuje, že vo svojich obciach a mestách nebudú uzatvárať obchody so žiadnou schránkovou štruktúrou. "Všetci naši primátori a starostovia budú podliehať zákazu akéhokoľvek obchodu so schránkovou štruktúrou," priblížil Procházka s tým, že budú rešpektovať rozhodnutie predsedníctva Siete. Takýto návrh strana predloží aj ostatným mimovládnym stranám na ich spoločnom utorkovom rokovaní v parlamente.

 

Ak by akákoľvek pomoc malým stavbárom, ktorým dlhuje Váhostav peniaze, bola podmienená jeho účasťou na verejných zákazkách, tak to podľa šéfa Siete bude znamenať, že istôt sa opäť dočkajú len Juraj Široký a ľudia za schránkovými firmami v pozadí vlastníckej štruktúry Váhostavu. "Istoty v skutočnosti potrebujú malí stavbári, nie Juraj Široký. On má už svojich istôt dosť," myslí si Procházka. Priame platby subdodávateľom podľa neho predídu tomu, aby stavební giganti klamali malých podnikateľov.

 

Procházka pripomenul, že bývalému Váhostavu už raz pomohla vláda Mikuláša Dzurindu. "Aký je dôvod si myslieť, že firma začne fungovať slušne, poctivo. Ten dôvod nenachádzam," uviedol. Myslí si, že iní veritelia by mohli byť rovnoprávni s bankami, ale otázne je, aký vplyv by to malo na úverovanie podnikov. "Malí musia mať prednosť," dodal Procházka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies