Procházka: V školstve potrebujeme investície presmerovať do softvéru

NETKY.SK • 21 Január 2016, 11:28 • 2 min
Procházka: V školstve potrebujeme investície presmerovať do softvéru

BRATISLAVA - Navýšenie prostriedkov do oblasti vzdelávania o 30 percent, ktoré sa postarajú najmä o posilnenie a skvalitnenie ľudských zdrojov v školstve a budú nielen učiteľom, ale aj žiakom, študentom a ich rodičom garantovať lepšie podmienky na vzdelávanie. To je spôsob, ako podľa mimoparlamentnej strany #Sieť zvrátiť súčasný stav slovenského školstva.

slovakia

left justify in out

Líder #Siete Radoslav Procházka na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave deklaroval, že cieľom je zmena súčasného stavu, keď sa aj v školstve investuje najmä do "hardvéru" – striech, okien, zateplenia, palubovky. "V školstve potrebujeme presmerovať verejné investície do softvéru, do ľudského kapitálu, tam je budúcnosť Slovenska," zdôraznil Procházka.

 

Podpredseda #Siete Miroslav Beblavý zopakoval, že strana chce na oblasť školstva zvýšiť výdavky až o 30 percent, čo v priebehu nasledujúcich štyroch rokov predstavuje približne 620 miliónov. "Tieto peniaze je potrebné použiť najmä na zvýšenie platu učiteľov, ale aj na zabezpečenie miest pre deti v predškolských zariadeniach a skvalitnenie odborného prostredia na jednotlivých stupňoch škôl, ktoré povedú k lepším podmienkam na vzdelávanie," uviedol Beblavý.

 

Vedúca pracovnej skupiny #Siete pre školstvo Zuzana Zimenová konkretizovala aj niektoré opatrenia, ktoré má strana vytýčené vo svojom programe. "Chceme garantovať nielen dostupnosť predškolského vzdelávania, ale budeme sa usilovať zabezpečiť flexibilnejšie otváracie hodiny škôlok, tak, aby lepšie korešpondovali s pracovným časom rodičov," uviedla Zimenová.

 

V základných školách chce #Sieť vrátiť kompetencie školským radám, takisto chce vytvoriť priamo v ZŠ prípravný ročník pre deti z menej podnetného sociálneho prostredia a ďalšie deti, ktoré nedosahujú v šiestich rokoch potrebnú školskú zrelosť. "Práve v  prípravnom ročníku by si ju mohli primerane rozvinúť," uviedla. Školy by mali mať tiež garantovaných asistentov učiteľa. "Budú nárokovateľní a budú platení z normatívov," vysvetlila zámer Zimenová.

 

V oblasti vysokoškolského prostredia chce #Sieť iniciovať povinnosť vytvoriť Listinu práv študentov, ktorá by definovala, na čo majú študenti nárok, aby dostali kvalitné vzdelávacie služby v adekvátnom prostredí. Listina by mala byť súčasťou vysokoškolského zákona a každá vysoká škola by bola povinná túto listinu napĺňať. "Na naplnenie týchto práv by mali byť naviazané významné čiastky finančných prostriedkov škôl," dodala Zimenová.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies