Procházka: Ukrajina bude Európskej únii veľmi chýbať, najmä východnému Slovensku

NETKY.SK • 21 November 2013, 06:25 • 2 min
Procházka: Ukrajina bude Európskej únii veľmi chýbať, najmä východnému Slovensku

BRATISLAVA - Ak by sa naozaj potvrdilo, že Ukrajina nepodpíše s Európskou úniou asociačnú dohodu, pre celú Európu, a pre Slovensko a Poľsko zvlášť, to bude premrhaná príležitosť.

slovakia

left justify in out

V reakcii na medializované informácie to dnes vyhlásil nezaradený poslanec Národnej rady SR a prezidentský kandidát Radoslav Procházka. "Najmä východné Slovensko tým príde o jednu z možností pre zásadný ekonomický rozvoj a celý štát o šancu využiť dobré vzťahy s Ukrajinou na posilnenie svojho strategického postavenia aj v regióne, aj v rámci EÚ ako takej," tvrdí poslanec.

Podľa Procházku by sa EÚ mala snažiť dostať Ukrajinu "na svoju orbitu takmer za každú cenu" a na riešenie problému s väznenou ukrajinskou expremiérkou Juliou Tymošenkovou použiť nástroje, ktoré jej dá do ruky práve podpis asociačnej dohody. "Ide o príliš veľa, ide o politickú aj ekonomickú stabilitu celej východnej časti EÚ a v neposlednom rade aj o jej bezpečnostnú a energetickú perspektívu," konštatuje Procházka. "Z hľadiska dlhodobých národnoštátnych a zahraničnopolitických záujmov Slovenska niet v tejto chvíli dôležitejšej témy, než je vývoj v krajine nášho najväčšieho suseda," dodal.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podľa informácií denníka Kyiv Post oznámil komisárovi Európskej únie Štefanovi Fülemu, že nemá v pláne podpísať asociačnú dohodu s EÚ. K podpisu dohody malo dôjsť na summite vo Vilniuse, ktorý sa bude konať 28. a 29. novembra. Ukrajinský denník sa odvoláva na zdroj z diplomatického prostredia v Kyjeve. Podľa ďalšieho zdroja povedal minister zahraničných vecí Leonid Kožara podobnú informáciu veľvyslancovi EÚ Janovi Tombinskému. Informáciu podporuje aj neochota Janukovyčových spojencov v ukrajinskom parlamente schváliť zákony, ktoré by krajine umožnili integráciu s európskym blokom. Podľa Kyiv Post je preto šanca na podpis dohody nepatrná.

Ukrajinský parlament v utorok odložil do štvrtka rozpravu o plánoch podpísať dohodu o voľnom obchode a asociačnú dohodu s EÚ, pretože jeho poslanci nevedia dosiahnuť konsenzus v kľúčovej otázke prepustenia väznenej opozičnej predstaviteľky Julie Tymošenkovej. EÚ podpísanie spomínaných dvoch zmlúv s Ukrajinou podmieňuje prepustením expremiérky Tymošenkovej, ktorej odsúdenie na sedem rokov označuje za politicky motivované.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies