Procházka: Slováci v Británii sa môžu stať obeťou referenda

NETKY.SK • 6 Júl 2016, 16:54 • 2 min
Procházka: Slováci v Británii sa môžu stať obeťou referenda

BRATISLAVA – Rozhodnutie Nigela Faragea odstúpiť z postu predsedu Strany nezávislosti Spojeného kráľovstva (UKIP) je jeho vecou, problémom však ostáva jeho predreferendová politika postavená aj na zášti a nevraživosti voči Slovákom vo Veľkej Británii.

slovakia

left justify in out

„Veľkou témou referenda bola migrácia Stredo- a Východeurópanov na Britské ostrovy. Môže sa stať, že práve Slováci, Poliaci a ďalší budú v nejakom rozsahu obeťami toho rozhodnutia a je úlohou vlády tomu v čo najväčšom rozsahu predísť,“ povedal na margo hlasovania Britov o vystúpení z Európskej únie (EÚ) predseda #Siete Radoslav Procházka.

 

Hoci je referendum vnútornou záležitosťou Veľkej Británie a proces vystúpenia môže de iure iniciovať iba hlasovanie parlamentu, tieň hlasovania britských voličov bude podľa Procházku v nasledujúcom polroku, čase slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie, celkom určite definovať témy diskusií európskych politikov. „Bez ohľadu na to, či britský parlament schváli vystúpenie z Európskej únie a príde formálna žiadosť o vystúpenie z Európskej únie,“ upozornil Procházka.

 

Slovensko podľa neho môže byť vyvážený a kompetentný moderátor debát, môže preukázať svoju kompetentnosť v diplomatickej a exekutívnej oblasti. „Rozhodnutie britských voličov politicky, geopoliticky, statusovo oslabilo Európsku úniu aj Veľkú Britániu. Jednoducho sme sa politicky zmenšili. Ale schopnosťou politikov by malo byť premeniť krízu na príležitosť,“ povedal Procházka.

 

Za prvý úspech považuje organizáciu neformálneho summitu členských štátov EÚ v septembri v Bratislave. „Vláda má veľmi dobrú líniu v tom, že trvá na tom, aby debata o týchto otázkach bola predmetom rozhovorov v rámci dvadsaťsedmičky. Predseda vlády sa ohradil proti tomu, aby sa stretávali iba pôvodní členovia Európskej únie. Akékoľvek ďalšie delenie by úniu znovu oslabilo. Je dôležité, aby 27 štátov únie spelo k spoločnému riešeniu a Slovensko môže tento proces moderovať,“ zdôraznil Procházka.

 

Prioritami Slovenska počas predsedníctva v Rade Európskej únie budú Hospodársky silná Európa, Moderný jednotný trh, Udržateľná migračná a azylová politika a Globálne angažovaná Európa. „Migrácia je témou číslo jedna. Sú viaceré etapy, ktoré treba dokončiť vo vývoji jednotného trhu. Nehovoriac o tom, že hospodársky silná Európa je v existenčnom záujme každého, ktorý je jej súčasťou. Pre mňa osobne je témou aj to, na čo bola nádej, že by sa riešilo, ak by do toho nevtrhli veľké dejiny s migračnou krízou a brexitom, a to sú krajiny Východného partnerstva. Mohli sme v tom zohrať významnú úlohu. Západný Balkán je aj pre nás strategickým územím,“ poznamenal Procházka. Dodal, že bude otázkou diplomatických schopností Slovenska, či sa medzi dôležité témy podarí dostať aj integráciu štátov západného Balkánu.

 

„Mám pocit, že bude treba čoraz častejšie a hlasnejšie hovoriť, že popri všetkých výhradách, ktoré môžeme mať k procesom a inštitúciám EÚ, pre Slovensko je obrovskou vecou, že je súčasťou jadra únie. Ako členský štát EÚ sme slobodnejší, zvrchovanejší a úspešnejší, ako by sme boli za jej bránami,“ poznamenal Procházka v reakcii na rastúci euroskepticizmus v štátoch EÚ. Na poznámku, že na Slovensku má členstvo v únii stále vysokú podporu, reagoval, že Slováci sú rozumní ľudia.

 

„Zdá sa mi, že sa do verejného diskurzu dostávajú momenty, kedy sa domáce politické postavy vyhovárajú na Brusel, ukazujú naň prstom, že my sme obete bruselského diktátu. Ale fakt je ten, že pre nás je členstvo v EÚ tou najzásadnejšou garanciou ďalšieho vývoja,“ dodal.

 

Na margo prerušenia dnešnej mimoriadnej schôdze parlamentu pre nedostatočnú účasť poslancov Procházka poznamenal, že ak by v sále nechýbala časť opozície, koaličné hlasy by jej stačili na pokračovanie rokovania. Dodal, že neočakáva stopercentnú účasť opozície na rokovaniach, na druhej strane však nie je možné očakávať od koalície, že bude asistovať opozícii pri odvolávaní predsedu vlády.

 

Vyjadril sa aj k aktuálnej situácii v #Sieti, kde pätica poslancov vytvorila platformu kritickú k spôsobu, akým vedie stranu. „Nikto neodišiel, ani nemám informáciu o tom, že by niekto mal odchádzať,“ reagoval Procházka na otázku, či sú ešte všetci členmi #Siete.

 

„Na môj návrh sme sa dohodli, že do snemu nebudeme to napätie, spor medializovať a verbalizovať,“ povedal. „Aj koaliční partneri sa vyjadrili, že tiež počkajú na výsledky snemu a budú jeho výsledky rešpektovať,“ dodal.

 

„To je to, čo som chcel dosiahnuť. Aby debata o vnútrostraníckych témach prebehla na vnútrostraníckej pôde. Ja som na tú debatu pripravený, som pripravený na vlastné rozhodnutia. Ale chcem hovoriť so všetkými, ktorí sú súčasťou toho úsilia, teda delegátmi snemu,“ konštatoval.

 

„Akýkoľvek bude obsah riešenia, pre mňa je optimálne, aby bolo prijaté na sneme #Siete, ako jej najvyššom orgáne, a aby sa delegáti snemu cítili byť tým rozhodnutím viazaní. Ideálny scenár je to, že si snem vypočuje aj predstavu nespokojných poslancov, ktorí povedali, že prídu s vlastnou víziou a predstavou, vypočuje si možno iné predstavy a návrhy. Ideálne je dosiahnuť nejaký katarzný moment a rozbehnúť sa ďalej,“ reagoval na otázku, ako si predstavuje optimálne riešenie konfliktu v strane.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies