Procházka: Slobodný parlament je do veľkej miery zásluha štúrovcov

NETKY.SK • 7 Jún 2013, 12:18 • 2 min
Procházka: Slobodný parlament je do veľkej miery zásluha štúrovcov

BRATISLAVA – Poslanci Národnej rady SR Radoslav Procházka a Andrej Hrnčiar dnes položili vence k pamätníku Memoranda národa slovenského v Martine, aby si uctili 152. výročie jeho prijatia.

slovakia

left justify in out

"Práve štúrovská generácia za nás strašne veľa odmakala, a to, že dnes môžeme v slobodnom slovenskom parlamente zastupovať občanov samostatnej Slovenskej republiky je do veľkej miery zásluha štúrovcov. My dnes, ako svojbytný politický národ, už nepotrebujeme žiadne nové práva,“ povedal pre agentúru SITA Procházka. Podľa neho potrebujeme, aby tie práva, ktoré ľudia majú, moc aj dodržiavala a chránila a za ich porušenie niesla zodpovednosť. „Vlastenectvo nespočíva v búchaní sa do pŕs, ale v schopnosti mať rád a prinášať úžitok ľuďom, s ktorými zdieľame spoločný priestor," povedal Procházka.

Odkaz memoranda pre dnešnú dobu podľa Hrnčiara znie, že len vzdelaný národ, ktorý si váži svoj jazyk, kultúru a históriu, sa v Európe môže presadiť. „Podporiť vzdelanosť je preto našou hlavnou úlohou," povedal. 

Národné zhromaždenie v Turčianskom sv. Martine schválilo 7. júna 1861 Memorandum národa slovenského. Zástupcovia národného života v štyroch bodoch v Memorande žiadali zabezpečiť svojbytnosť slovenského národa ústavnými zákonmi. Memorandum odovzdala Uhorskému snemu v Pešti delegácia na čele s Jánom Franciscim, no požiadavky neboli splnené.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies