Procházka: Parlament dnes väčšinou pôsobí ako servisná organizácia vlády

NETKY.SK • 17 September 2013, 09:52 • 2 min
Procházka: Parlament dnes väčšinou pôsobí ako servisná organizácia vlády

BRATISLAVA - Národná rada SR dnes len zriedkakedy funguje ako autonómne politické teleso. Väčšinou pôsobí ako servisná organizácia vlády a vládnej strany.

slovakia

left justify in out

Pre TASR to uviedol nezaradený poslanec a kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka, ktorý si v pondelok 16. septembra pripomenul vo Viedni 165. výročie vzniku prvej Slovenskej národnej rady (SNR). "Považujem za dôležité pripomínať si míľniky slovenského parlamentarizmu nielen zo symbolických dôvodov, ale aj pre naliehavú potrebu usilovať o jeho kultiváciu," uviedol. Rozvoju parlamentnej kultúry by podľa Procházku mohla v budúcnosti pomôcť tesnejšia väzba medzi voličmi a ich zástupcami. S týmto cieľom plánuje navrhnúť v druhom čítaní k návrhu volebného zákona rozdelenie Slovenska na volebné obvody, ktoré by kopírovali územie jednotlivých samosprávnych krajov.

Slovensko si 19. septembra 2013 pripomenie 165. výročie Dňa vzniku SNR. V kalendári sviatkov sa 19. september radí medzi pamätné dni Slovenskej republiky. Počas krátkej existencie SNR dôstojne reprezentovala slovenský národ v boji za samourčenie, svojbytnosť, kodifikáciu štátneho jazyka, duchovnú aj materiálnu obrodu, ako aj v jeho úsilí o štátoprávne usporiadanie. Procházka pripomenul, že tradícia súčasného slovenského parlamentu sa odvíja od historicky prvej SNR, ktorá sa konštituovala 16. septembra 1848 na 200-člennom zhromaždení vo Viedni. Jej prvým predsedom sa stal Jozef Miloslav Hurban, ďalšími členmi úzkeho vedenia boli Ľudovít Štúr a Michal Miloslav Hodža. Tento vrcholný politický orgán so sídlom v Myjave stál v rokoch 1848–1849 na čele ozbrojených dobrovoľníckych výprav proti maďarskej dominancii a za národnopolitické požiadavky obsiahnuté v programovom dokumente pod názvom Žiadosti národa slovenského.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona