Procházka: Opozícia konečne pochopila, že Smer sa o moc deliť nechce a nebude

NETKY.SK • 29 Máj 2013, 09:03 • 2 min
Procházka: Opozícia konečne pochopila, že Smer sa o moc deliť nechce a nebude

BRATISLAVA - Opozícia dnes konečne pochopila, že Smer-SD sa o moc deliť nechce a nebude a že na čele Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) potrebuje človeka, na ktorého sa síce nebudú môcť spoľahnúť občania, ale o to viac sa naň bude môcť spoľahnúť vládna strana. V reakcii na dianie okolo voľby šéfa NKÚ to povedal poslanec Radoslav Procházka (nezaradený).

slovakia

left justify in out

Procházka neraz opozíciu upozorňoval, že Smer-SD jej nedovolí pozíciu obsadiť. Pred časom tiež povedal, že opozícia by sa mala vzdať možnosti obsadiť post šéfa NKÚ. Ešte v apríli poslanec opozícii odkazoval, že Smer-SD nikdy nepustí do čela NKÚ osobu, ktorá by ho mohla akokoľvek ohroziť. "Potrebuje tam totiž spolupáchateľa, nie dozorcu," povedal vtedy pre TASR Procházka.

Poslancovi sa nepozdával postup Ľudovej platformy, ktorá podmienila kandidatúru svojho nominanta Maroša Žilinku verejnou voľbou. "Zámienka s verejnou voľbou je absolútne smiešna, pretože všetci v tomto štáte, ktorí vedia počítať do 83, zároveň vedia aj to, že ktokoľvek bude do člena NKÚ zvolený, bude doň zvolený rozhodnutím Smer-u. Hrať sa za týchto okolností na to, aby nový predseda nevedel, kto za neho hlasoval, je urážka inteligencie všetkých gramotných občanov," vysvetlil Procházka. Zdôraznil, že Žilinka bol dobrý kandidát. "Jeho najlepšou vizitkou je fakt, že ho Smer nechcel," uzavrel.
 

NKÚ na piaty pokus nespoznal svojho nového šéfa. Vládny Smer-SD totiž dnes presadil tajné hlasovanie a Ľudová platforma (KDH, SDKÚ-DS, Most-Híd) stiahla svojho kandidáta Maroša Žilinku. Špeciálny prokurátor a bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra bol jediným kandidátom na šéfa NKÚ. Ľudová platforma od začiatku podmieňovala Žilinkovu nomináciu verejnou voľbou. Sociálni demokrati sa od začiatku netajili tým, že s verejným hlasovaním nesúhlasia.

Voči Žilinkovi mali niekoľko výhrad, okrem iného ho označili za príliš mladého a spojeného s politikou, keďže v minulom volebnom období pôsobil ako štátny tajomník rezortu vnútra. Opozícia argument veku odmieta. Poukázala na to, že napríklad predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) zasadol prvýkrát do premiérskeho kresla v nižšom veku ako má dnes Žilinka.

Keďže nový šéf NKÚ nie je stále známy, na čele úradu zostáva aj naďalej presluhujúci Ján Jasovský (nominant ĽS-HZDS), ktorému už uplynulo funkčné obdobie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies