Procházka: Nového predsedu NKÚ si zvolila budúca opozícia

NETKY.SK • 20 Máj 2015, 15:46 • 2 min
Procházka: Nového predsedu NKÚ si zvolila budúca opozícia

RATISLAVA - Nového predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) si podľa strany Sieť v parlamente zvolila budúca opozícia.

slovakia

left justify in out

"Po troch rokoch upotených cirkusových tančekov si šéfa NKÚ zvolila opozícia – akurát, že tá budúca. Gratulujeme preto jej lídrovi Robertovi Ficovi,” uviedol dnes predseda Siete Radoslav Procházka v tlačovej správe, ktorú agentúre SITA poslala hovorkyňa strany Karolína Ducká.

 

Zvolenie Karola Mitríka považuje strana Sieť za predvídateľný dôsledok toho, že sa z funkcie predsedu NKÚ stal predmet vládno-opozičnej zákopovej vojny. Ako sa ďalej píše v tlačovej správe, Sieť upozorňuje, že koalično-opozičné delenie si piatej najvyššej ústavnej pozície nemá vo vzťahu k jej sedemročnému funkčnému obdobiu absolútne žiadnu logiku. "NKÚ nemá strážiť peniaze za vládu alebo opozíciu, má strážiť prostriedky, ktoré štát najskôr vyzbiera od ľudí. A tí na čele NKÚ potrebujú mladého profesionála s odvahou, dynamikou, energiou a absenciou akýchkoľvek väzieb na vládu alebo opozíciu. V prvom roku novej vlády preto pripravíme návrh, aby sa predsedom NKÚ nemohol stať žiadny bývalý člen akejkoľvek politickej strany a aby jeho menovanie bolo viazané na rozhodnutie prezidenta republiky," dodal Procházka. 

 

Predsedom Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) sa dnes stal Karol Mitrík. Parlament ho zvolil v tajných voľbách, keď ho podporilo 82 zo 142 prítomných poslancov. Sedemročné funkčné obdobie začne Mitríkovi plynúť od 21. mája. Niekdajšieho primátora Spišskej Novej Vsi, exposlanca za SDKÚ-DS a bývalého šéfa SIS Mitríka navrhol za kandidáta poslanec za SDKÚ-DS Pavol Frešo. Vyplýva to z oficiálnych výsledkov tajnej voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona