Procházka: Minister zdravotníctva by mal riaditeľa FNsP Žilina odvolať

NETKY.SK • 11 Marec 2015, 15:29 • 2 min
Procházka: Minister zdravotníctva by mal riaditeľa FNsP Žilina odvolať

ŽILINA – Predseda Siete Radoslav Procházka dnes na brífingu v Žiline vyzval ministra zdravotníctva Viliama Čisláka (nominant Smeru-SD), aby do Veľkej noci odvolal z funkcie riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) v Žiline Štefana Voláka a vypísal nové výberové konanie.

slovakia

left justify in out

„To, čo sa deje v žilinskej nemocnici, už presiahlo všetky únosné medze. Panuje tu 19. storočie a zodpovedné za tento stav je vedenie nemocnice,” vyhlásil Procházka.

 

Pokiaľ minister zdravotníctva riaditeľa neodvolá, mali by si podľa predsedu Siete členovia vlády, ktorí by do volieb potrebovali nemocničný zákrok, povinne vyskúšať služby žilinskej nemocnice. „Ak je to podľa vlády dobré pre Žilinčanov, tak to musí byť dobré aj pre ministrov,” povedal Procházka.

 

Dôvodom na odvolanie Voláka je podľa Procházku, okrem známeho „ozdravného plánu“ za 10.000 eur, najmä súčasný stav v nemocnici. „Väčšina lekárov interného oddelenia dala výpoveď, sestričky odmietajú slúžiť nadčasy a v nemocnici sú veľmi zlé hygienické podmienky. Najhoršie je, že na to doplácajú pacienti, ktorých pre nedostatok lôžok musia púšťať domov nedoliečených. Tí, ktorí sú na izbách, mrznú a na sprchu sa niekedy čaká aj do pol tretej ráno,” dodal líder Siete.

 

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vníma podľa hovorkyne Martiny Šoltésovej vyjadrenia Procházku ako snahu získať politický kapitál rok pred voľbami. „Pán Procházka už asi zabudol na obdobie, keď politická strana, ktorej bol členom, bola súčasťou bývalej vlády. A v roku 2011 to bola práve táto vláda, ktorá zrušila v žilinskej nemocnici oddelenie pľúcnych chorôb, infekčné a kožné oddelenia a nezvládla situáciu v rezorte, ktorá vyústila do celoslovenského štrajku lekárov. Na rozdiel od bývalej vlády, ktorej členom bola aj bývalá strana pána Procházku a ktorá brala pacientom lôžka v žilinskej nemocnici, súčasná vláda v rámci dotácie koncom minulého roka poskytla žilinskej nemocnici finančné prostriedky v hodnote takmer 600.000 eur na komplexnú rekonštrukciu internistického monobloku,“ uviedla hovorkyňa MZ SR.

 

 

mj von



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies