Procházka: Gréci majú právo na vlastnú cestu, ale bez našich peňazí

NETKY.SK • 6 Júl 2015, 13:57 • 2 min
Procházka: Gréci majú právo na vlastnú cestu, ale bez našich peňazí

BRATISLAVA - Mimoparlamentná strana SIEŤ rešpektuje vôľu gréckych občanov a ich právo vybrať si vlastnú cestu. Nevidí však dôvod, pre ktorý by túto cestu mali financovať ostatné členské štáty eurozóny.

slovakia

left justify in out

"Nastal čas na priateľskú rozluku. Fungovanie gréckeho štátu a ekonomiky je totiž nezlučiteľné so životom v eurozóne. Na stretnutí euroskupiny by preto slovenský minister financií nemal podľahnúť tlaku na nezmyselné ústupky novým gréckym požiadavkám na ďalšie peniaze," povedal predseda Siete Radoslav Procházka.
     

Strana sa nazdáva, že eurozóna je dnes pripravená ustáť Grexit, treba však pamätať aj na bezpečnostnú stabilitu juhovýchodnej Európy. "Grécko do širšieho plánu Európy historicky aj kultúrne patrí," tvrdí odborník Siete na európske vzťahy Vladimír Bilčík.
     

Podľa neho by bolo veľké víťazstvo európskej diplomacie, ak by sa podarilo Grécko v Únii ako takej udržať. "Plaťme si vzájomné dlhy, ale zostaňme priateľmi," dodal.
     

Grécki voliči v nedeľnom (5.7.) referende väčšinou hlasov odmietli požiadavky úsporných opatrení, ktorými veritelia podmieňujú ďalšiu finančnú pomoc krajine. Uštedrili tým jeden z najväčších úderov európskym snahám o trvalú menovú úniu od zavedenia eura v roku 1999.
     

Pri referende o prijatí podmienok medzinárodných veriteľov hlasovalo v nedeľu v Grécku proti, teda "nie", 61,31 percenta zúčastnených voličov. Hlasy "áno" odovzdalo 38,69 percenta zúčastnených.
     

Na referende sa zúčastnilo celkovo 6,16 milióna Grékov, čo predstavuje 62,5 percenta oprávnených voličov. Na platnosť hlasovania bola potrebná najmenej 40-percentná účasť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona