Procházka: Fico berie rodičom právo rozhodovať o žiakoch, dáva ho politikom

NETKY.SK • 30 Apríl 2015, 11:43 • 2 min
Procházka: Fico berie rodičom právo rozhodovať o žiakoch, dáva ho politikom

BRATISLAVA - Návrh premiéra Roberta Fica, aby sa právo rozhodovať o riaditeľoch škôl de facto prenieslo zo školských rád na mestské, obecné či krajské zastupiteľstvá, je škodlivý a nebezpečný.

slovakia

left justify in out

Na dnešnej tlačovej besede to povedal podpredseda strany Sieť Miroslav Beblavý. Predseda vlády podľa Siete zavádza politiku tam, kde nemá čo hľadať. "Berie právo rozhodovať o žiakoch rodičom a dáva ho politikom,“ hovorí predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

 

Ako uvádza strana Sieť, pre pomery starej politickej kultúry je typické, že s návrhom prichádza strana, ktorá kontroluje 29 percent starostov a primátorov a šesť z ôsmich predsedov krajov. "Keď sa Smeráci priznali, že svet chápu v logike „vyhraj voľby a môžeš všetko“, mysleli sme si, že majú aspoň nejaké hranice. "Teraz je zrejmé, že chcú politikou obsadiť naozaj celý štát," dodal Procházka.

 

Voľba riaditeľov škôl školskými radami ako dedičstvo ponovembrového odpolitizovania školstva dávala podľa Siete rodičom s tretinovým zastúpením v školskej rade reálne právo ovplyvňovať kvalitu vzdelávania svojich detí. "Opatrenie, ktoré premiér sľúbil starostom, primátorom a predsedom krajov v záchvate predvolebnej kampane, jednoznačne povedie k politickému menovaniu riaditeľov škôl. Príslušnosť k strane Smer bude v mnohých samosprávach podmienkou zamestnania sa v školstve,“ upozornil Beblavý.

 

Podpredseda strany Sieť Andrej Hrnčiar hovorí, že predstavitelia samosprávy, ktorí chápu autonómiu škôl ako jedinú možnosť rodičov výraznejšie prehovoriť do vzdelávania svojich detí, takéto mocenské barličky nepotrebujú. "Za seba môžem osobne sľúbiť, že ako primátor Martina aj po prípadnom schválení zákona ponechám rozhodnutie na rade školy a nepristúpim k politickej fraške, ktorou je voľba riaditeľov škôl mestským zastupiteľstvom,“ povedal Hrnčiar.

 

Podpredsedníčka KDH pre školstvo Miroslava Szitová vo vyjadrení premiéra vidí predvolebný ťah a pokus o návrat preferencií stratených pri kauze Váhostav. "Robert Fico hľadá priazeň u starostov a primátorov, ktorí majú priamy kontakt s voličmi a výrazne môžu ovplyvniť výsledky volieb. Neváha pritom obetovať školstvo, tisíce pedagogických i nepedagogických zamestnancov, rodičov a najmä žiakov," hovorí Szitová s tým, že predseda vlády zasahuje svojím návrhom do demokratického a slobodného rozhodovania v školách. "Otvorí cestu korupcii, rodinkárstvu a úplnému ovládaniu školy zriaďovateľom," dodáva Szitová. 

 

Predseda vlády Robert Fico v utorok 28. apríla na 26. sneme Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) vyhlásil, že v najbližších dňoch prostredníctvom pozmeňovacieho návrhu, ktorý prednesie skupina poslancov k školskému zákonu, bude zakotvená nová úprava. Zriaďovatelia školy, teda mestá, obce či vyššie územné celky podľa Fica "po prvé, ak pôjde o riaditeľa školy, môžu ho vetovať, po druhé, ak ani po vete nedostanú tí, ktorí majú riaditeľa ustanoviť, rozum, tak to bude zastupiteľstvo, ktoré o riaditeľovi rozhodne. Nie je možné, aby ste mali zodpovednosť, no nemali v rukách konkrétne kompetencie.“

 

Ministerstvo školstva v reakcii na vyjadrenie predsedu vlády uviedlo, že naďalej stojí za svojím kompromisným návrhom k výberu riaditeľa školy. Rezort školstva sa podľa ministra Juraja Draxlera ešte bude rozprávať so zriaďovateľmi škôl o tom, aké majú kontrolné kompetencie, ktorými môžu pôsobiť na hospodárenie školy.

 

Vláda už 15. apríla schválila kompromisný návrh ministerstva školstva, podľa ktorého ak zriaďovateľ školy nebude spokojný s kandidátom na riaditeľa, ktorého navrhla rada školy na základe výberového konania, písomne odôvodní svoj nesúhlas rade školy a potom sa uskutoční nové výberové konanie. Z neho vzíde kandidát, ktorého rada školy opäť navrhne zriaďovateľovi. Tento návrh bude podľa vládou schváleného návrhu už pre zriaďovateľa záväzný.

 

Podľa súčasného znenia zákona o štátnej správe v školstve zriaďovateľ školy vymenúva riaditeľa školy na návrh rady školy na základe výberového konania. Už prvý návrh rady školy je pritom pre zriaďovateľa školy záväzný.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies