Procházka: Európsku ochranu občanom musia zabezpečiť domovské súdy

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 08:39 • 2 min
Procházka: Európsku ochranu občanom musia zabezpečiť domovské súdy

BRATISLAVA – Priama účinnosť európskej legislatívy má podľa poslanca NR SR Radoslava Procházku význam vtedy, ak slúži vyššej ochrane občanov a európsku úroveň ochrany im dokážu zabezpečiť súdy v ich domovskom štáte.

slovakia

left justify in out

Ako uviedol dnes pre agentúru SITA Procházka, ktorý bol prvý zástupca Slovenska pred Súdnym dvorom EÚ v rokoch 2004 - 2006, pred päťdesiatimi rokmi rozhodnutie Súdneho dvora vo veci Van Gend en Loos prinieslo revolúciu v chápaní účinkov, ktoré európske právo má, a to najmä vo vzťahu k občanom členských štátov. Upozornil, že prvýkrát vtedy európsky súd oznámil vládam členských štátov, že úžitok z európskej legislatívy musia mať aj priamo občania. „To rozhodnutie znamenalo radikálny prelom, jeho skutočný význam však do veľkej miery závisí od pripravenosti vnútroštátnych súdov sa ním riadiť,“ povedal. Podľa neho sú však v tomto smere medzi jednotlivými členskými štátmi ešte stále veľké rozdiely, v neprospech Slovenska.

Európsky súdny dvor pred päťdesiatimi rokmi rozhodol, že "Spoločenstvo vytvára nový právny poriadok medzinárodného práva v prospech štátov, ktoré obmedzili svoje zvrchované práva, aj keď len v obmedzených oblastiach, a ktorého adresátmi nie sú len členské štáty, ale aj ich občania".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona