Procházka chce viac volebných obvodov

NETKY.SK • 10 September 2013, 12:03 • 2 min
Procházka chce viac volebných obvodov

BRATISLAVA - Viac volebných obvodov a absolútny dôraz na preferenčné hlasy presadzuje pri návrhoch volebných kódexov nezaradený poslanec Radoslav Procházka.

slovakia

left justify in out

"Jeden volebný obvod je anomáliou aj v európskej komparácii. A je anomáliou, ak má štát ambíciu decentralizovať moc. Funguje to lepšie aj z pohľadu zastúpenia," vysvetlil Procházka. Podľa jeho slov ak Slovensko viac ako desaťročie má samosprávne kraje, treba ich využiť ako politické entity.

Procházka by zároveň zmenil spôsob využívania preferenčných hlasov, keď by im dal absolútnu váhu. Do čela kandidačných listín by sa tak mali dostať nominanti, ktorí dostali vo voľbách najviac preferenčných hlasov, bez ohľadu na to, z akého miesta pôvodne kandidovali. Dôraz na preferenčné hlasy podporili v rozprave aj poslanec za OĽaNO Ján Mičovský a Richard Sulík (SaS). Sulík sa však domnieva, že v parlamentných voľbách by Slovensko malo zostať jedným volebným obvodom. 

Poslanec za SaS Peter Osuský volebným návrhom vyčíta 48-hodinové moratórium a zákaz zverejňovať prieskumy volebnej mienky 21 dní pred voľbami. "V severských krajinách moratórium neexistuje. A na zákaz volebných prieskumov neexistuje ústavné zdôvodnenie," konštatoval Osuský. V oboch prípadoch podľa neho ide o protiústavné opatrenia. 

Politické strany budú môcť na svoju volebnú kampaň vynaložiť najviac tri milióny eur, kandidáti na prezidenta maximálne pol milióna eur a nezávislí kandidáti na predsedov samosprávnych krajov najviac štvrť milióna eur, rovnako ako kandidáti na primátorov Bratislavy a Košíc. Všetci budú povinne zverejňovať údaje nielen o tom, koľko peňazí na kampaň minuli, budú tiež musieť informovať, odkiaľ peniaze majú. Počíta s tým zákon o volebnej kampani, o ktorom poslanci rokujú v prvom čítaní. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies