Procházka chce, aby boli rokovania komisií verejné

NETKY.SK • 20 Február 2015, 14:00 • 2 min
Procházka chce, aby boli rokovania komisií verejné

NITRA - Líder strany Sieť Radoslav Procházka chce, aby boli všetky mestské a obecné komisie prístupné verejnosti.

slovakia

left justify in out

Povedal to dnes na tlačovej besede strany Sieť na streche Divadla Andreja Bagara v Nitre. Dosiahnuť to chce návrhom novely zákona o obecnom zriadení, ktorý má dnes v NR SR podať poslanec parlamentu a člen strany Sieť Martin Fedor. „Dali sme hlavy dokopy vnútri Siete a spoločne s viacerými nezávislými primátormi sme prišli s návrhom novely zákona, ktorý dá verejnosti právo na účasť na zasadnutiach mestských a obecných komisií,“ povedal Procházka. Na otázku, prečo si myslí, že verejnosť má o účasť na rokovaniach záujem, Procházka odpovedal, že si robili neformálne prieskumy. „Naši a aj nezávislí primátori nám komunikujú posolstvo z regiónov, že je záujem vedieť viac,“ uviedol Procházka. Skutočná diskusia o obsahu opatrení podľa neho prebieha v komisiách a na verejne prístupnom zastupiteľstve je priestor len na vyjadrenie základných politických postojov a hlasovanie. K iniciatíve sa pridali aj primátorka Zvolena Lenka Balkovičová, primátorka Lučenca Alexandra Pivková, primátor Trenčianskych Teplíc Štefan Škultéty a trnavský primátor Peter Bročka.

 

S podnetom na novelizáciu legislatívy prišli žilinskí mestskí poslanci. Ako povedal predseda poslaneckého klubu Siete v žilinskom mestskom zastupiteľstve Martin Kapitulík, novelou zákona sa začali zaoberať po tom, čo primátor Žiliny Igor Choma odmietol podpísať prijaté uznesenie. Jeho obsahom malo byť práve sprístupnenie rokovaní komisii verejnosti. „Nie je to tak dávno, čo bytová komisia v Žiline pridelila byt, ktorý sa predal hovorcovi primátora za 700 eur,“ poukázal Kapitulík na dôvod, prečo si myslí, že zasadnutia by mali byť verejné. „Pokiaľ by čakatelia, ktorí už štyri a viac rokov čakajú na pridelenie bytu, boli prítomní na rokovaní, nikto by si niečo také nedovolil,“ myslí si. „Skúsenosť zo Žiliny opisuje podstatu problému, že dnes je to na svojvôli väčšiny v zastupiteľstvách. My chceme do toho vniesť poriadok, systém, základný rámec, ktorý bude platiť pre všetkých rovnako,“ povedal Procházka.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies