Procházka: Chaos s Bakim Sadikim robí Slovensku hanbu

NETKY.SK • 11 September 2013, 11:53 • 2 min
Procházka: Chaos s Bakim Sadikim robí Slovensku hanbu

BRATISLAVA - Chaos s Bakim Sadikim robí Slovensku hanbu. Právnik, nezaradený poslanec a kandidát na prezidenta SR Radoslav Procházka to povedal v reakcii na rozhodnutie Krajského súdu v Prešove. Ten zrušil rozsudok pre Bakiho Sadikiho na 22 rokov väzenia za drogovú trestnú činnosť 3. septembra na neverejnom zasadnutí.

slovakia

left justify in out

Procházka sa nazdáva, že ak tento, podľa neho chaos, vyústi do situácie, že sa Baki S. dostane na slobodu, "dôvod zostať tu žiť už naozaj budú mať len Fico, Harabin a kosovskí podnikatelia". Poslanec sa ďalej zamýšľa, že ak sa vláda SR zaviazala Kosovu, ktorého existenciu neuznáva, k tomu, o čom môže rozhodnúť len nezávislý súd, je to na demisiu každého signatára tohto záväzku.

"Ak si ale takýto záväzok štátu aktívne domyslel Krajský súd v Prešove, je to téma aj pre celú vládu, aj pre Súdnu radu, ktorá musí okamžite reagovať. Baki Sadiki bol totiž hľadaný medzinárodnými orgánmi a ak Slovensko nepreukáže schopnosť to zvládnuť, jeho povesť v zahraničí tým výrazne utrpí," zdôraznil Procházka.

Krajský súd v Prešove zrušil rozsudok pre Bakiho S. na 22 rokov väzenia pre podmienku Kosova, že odsúdený má právo na nový proces. Kosovo by bez splnenia tejto podmienky Bakiho S. na Slovensko nevydalo. "Vzhľadom na výhradu kosovských justičných orgánov, ktoré si vymienili, že slovenská strana zaručí odsúdenému právo na nový proces, krajský súd rozhodol tak, že zrušil rozhodnutie Okresného súdu v Prešove," uviedol 6. septembra hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Ministerstvo spravodlivosti v pondelok (9.10.) vyhlásilo, že nie je pravda, že Kosovo vydalo Bakiho Sadikiho s výhradou práva na nový proces. "Kosovskej strane nikdy nebola poskytnutá záruka nového procesu. Kosovská strana bola v tejto súvislosti iba informovaná o tom, že podľa príslušného zákona má osoba možnosť žiadať obnovenie procesu, teda nie, že na nový proces má automaticky právo. Kosovská strana povolila vydanie osoby pri splnení podmienky dodržania zásady špeciality, záruky, že osobe nebude uložený vyšší trest ako ten, čo je predmetom konania, a výhrady, podľa ktorej osoba nemôže byť vydaná do tretej krajiny bez súhlasu kosovskej strany," uviedla hovorkyňa ministerstva Jana Zlatohlávková v písomnom stanovisku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona