Procházka by chcel strategické aliancie v EÚ či rozvíjať vzťahy s Poľskom

NETKY.SK • 15 Február 2014, 15:01 • 2 min
Procházka by chcel strategické aliancie v EÚ či rozvíjať vzťahy s Poľskom

BRATISLAVA - Budovanie strategických aliancií v rámci EÚ, rozvoj vzťahov s Poľskom a aktívna ekonomická diplomacia.

slovakia

left justify in out

Tak si predstavuje zameranie slovenskej zahraničnej politiky prezidentský kandidát a nezaradený poslanec Národnej rady SR Radoslav Procházka. Trojicu priorít predstavil počas kritiky dokumentu z dielne ministra zahraničných vecí Miroslava Lajčáka v parlamente tento týždeň.

Procházka sa dotkol aj otázky Ukrajiny a tamojších nepokojov. Podľa prezidentského kandidáta je pre rozvoj Slovenska, osobitne východ, dôležité, aby bola Ukrajina stabilná a predvídateľná. Lajčákov materiál o zameraní slovenskej diplomacie na tento rok svedčí podľa Procházku o tom, že vláda v oblasti zahraničnopolitickej orientácie Slovenska nemá na viac ako na úradnícku robotu bez akejkoľvek energie. Podľa kandidáta je plný bezobsažných fráz a dokazuje rezignáciu na sebavedomejšiu európsku politiku Slovenska.

 

Prezidentskému kandidátovi sa nepozdáva, že vláda prenechala komunikáciu európskych tém miestnym zastúpeniam Európskej komisie a parlamentu. "Oni sú hlasom Bruselu, nie naším. Naša národná debata sa zúžila na eurofondy, ale na pôde únie sa dnes rodia rozhodnutia so strategickým významom na dlhé desaťročia dopredu. Vláda má povinnosť tieto rozhodnutia ľuďom vysvetliť a obhájiť ich," dodal Procházka.

 

Minister Lajčák v parlamentnej diskusii odmietol, že dokument popisujúci zameranie našej zahraničnej politiky je taký všeobecný, že by ho mohol predložiť ktorýkoľvek minister zahraničných vecí susednej krajiny. "Je to zameranie šité na mieru SR," tvrdí. Väčšinu opozičných príspevkov zhodnotil ako patetickú a zakomplexovane-provinčnú diskusiu. "Bola obeťou kampaní - prezidentskej a do europarlamentu. Išlo o premárnenú príležitosť k skutočnej debate o aktuálnych zahranično-politických témach," povedal.

 

Vyjadril sa aj k Ukrajine. Opozícia slovenskú diplomaciu kritizovala za nedostatok pozornosti k situácii u nášho východného suseda. Lajčák vyhlásil, že Slovenská republika nepodporuje na Ukrajine strany, ale princípy. "Žiadame teda rešpektovanie zásadných demokratických princípov, zdržanie sa násilia a vyšetrenie zločinov," zdôraznil Lajčák. Poznamenal tiež, že sa dá byť priateľom Ruska aj Ukrajiny a že Slovensko nestavia Ukrajinu do situácie, že by si musela vybrať. "Tu ide o spôsob vládnutia na Ukrajine," vysvetlil Lajčák.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies