Procházka: Ak vláda chce posilniť právny štát, má konať, nie žartovať

NETKY.SK • 14 Január 2015, 15:23 • 2 min
Procházka: Ak vláda chce posilniť právny štát, má konať, nie žartovať

BRATISLAVA - Na to, aby sa posilnilo fungovanie Slovenska ako právneho štátu, netreba "srandovné úradnícke uznesenia". Stačí prijať niekoľko opatrení, ktoré môže vláda schváliť okamžite. Na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave to vyhlásil predseda strany Sieť Radoslav Procházka.

slovakia

left justify in out

"Stačí vyhodiť schránky z účasti na nakladaní s verejnými financiami, dať Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) viesť niekomu so schopnosťou a ochotou robiť skutočnú kontrolu, nevypaľovať starostov cez eurofondy, dodržiavať infozákon a prijať pravidlá osobnej hmotnej zodpovednosti za premrhané peniaze občanov SR," vymenoval konkrétne opatrenia Procházka.

 

Parlament vlani síce prijal zákon, ktorý by mal vylúčiť schránkové firmy z verejných obstarávaní, podľa Procházku toto riešenie ale nestačí a nevyrieši problém so schránkami. Pripomenul, že existujú minimálne jeden či dva použiteľné návrhy, ktoré by situáciu riešili poriadne.

 

Na čele NKÚ by si Procházka vedel predstaviť človeka, "ktorý si na rozdiel od toho súčasného bude vedieť spomenúť na nejaký konkrétny príklad kauzy, ktorú NKÚ dokázalo odhaliť a vyriešiť".

 

V súvislosti s čerpaním eurofondov uviedol, že treba splniť minuloročný záväzok ministerstva financií, ktorý má smerovať k reálnej kontrole a efektivite čerpania eurofondov. "Eurofondy nepatria výpalníckym mafiám, ale obciam, poskytovateľom tovarov a služieb a ich prostredníctvom občanom SR," vyhlásil Procházka.

 

Treba tiež podľa neho dodržiavať infozákon a prijať zákon o hmotnej zodpovednosti politikov. Pripomenul, že on už v minulosti ešte ako poslanec NR SR takýto návrh zákona pripravil, zatiaľ ho však parlament neprijal.

 

Procházka kritizoval vládu za to, že chce posilňovať fungovanie Slovenska ako právneho štátu pomocou akčného plánu, ktorý má premiér Robert Fico pripraviť do 31. marca. Šéf Siete je presvedčený, že fungovanie Slovenska ako právneho štátu možno posilniť aj bez akčných plánov, komisií, analýz a ďalšieho "humbugu".

 

Akčný plán má pomôcť plneniu programového vyhlásenia vlády, v ktorom sa kabinet zaviazal okrem iného, že podporí prijatie takých opatrení, ktoré obnovia dôveru v právo, vytvoria predpoklady na kvalitný a stabilný právny systém. Vláda v tejto súvislosti hovorí napríklad o zlepšení vymožiteľnosti práva, o odstránení prieťahov v konaniach, o účinnej ochrane základných práv a slobôd. Mieni tiež ďalej bojovať proti korupcii a závažnej ekonomickej kriminalite.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies