Procházka aj Kňažko sa podpore politickej strany brániť nebudú

NETKY.SK • 1 December 2013, 12:32 • 2 min
 Procházka aj Kňažko sa podpore politickej strany brániť nebudú

BRATISLAVA - Občianski kandidáti na prezidenta Radoslav Procházka a Milan Kňažko sa nebudú brániť prípadnej podpore niektorej z politických strán.

slovakia

left justify in out

Občianski kandidáti na prezidenta Radoslav Procházka a Milan Kňažko sa nebudú brániť prípadnej podpore niektorej z politických strán. "Uchádzam sa o podporu všetkých občanov. Nepotrebujem byť socialista preto, aby som mal sociálne cítenie, začínal som ako baník, drevorubač. Ak niektorá politická strana dospeje k názoru, že pre túto krajinu je dôležité, aby na tomto poste bol nezávislý kandidát a náhodou podporí mňa, nuž takejto podpore sa brániť nemá," vyhlásil Kňažko v dnešnej diskusnej relácii televízie TA3 V politike. Tým, že by takúto podporu prijal, by sa však podľa Kňažka nevytvorila žiadna väzba k nejakej politickej strane. Kňažko je presvedčený, že hlava štátu má byť nestranícka a nezávislá. Považuje preto za zvláštne, keď niektorá politická strana chce za prezidenta niekoho zo svojich radov. Procházka podľa vlastných slov nerobí žiadne rozhovory s predstaviteľmi strán o ich podpore. "Ak niektorá z politických strán ponúkne podporu, poteším sa, ale uchádzať sa o to aktívne nebudem a ani mi to pravdupovediac nenapadlo," povedal Procházka.

Procházkova kandidatúra má byť súčasťou úsilia o reštart verejnej služby na Slovensku. "Kandidujem preto, aby som ten úrad použil ako nástroj, ako posunúť Slovensko dopredu a nahor a vymaniť ho spod kliatby neporiadku a nespravodlivosti," dodal. Procházka chce byť silným prezidentom, ktorý by podával plnohodnotný a odborný výkon. Ako hlava štátu by sa napríklad raz mesačne zúčastňoval na zasadnutiach vlády, jedenkrát štvrťročne by chcel verejnosti ponúknuť hodnotenie toho, ako si vláda plní programové vyhlásenie. Prezident tiež podľa Procházku musí byť silný v ekonomickej diplomacii a mal by viac využívať svoje regionálne kancelárie v Banskej Bystrici a v Košiciach. "Rád by som tam minimálne jeden týždeň v mesiaci priamo úradoval," doplnil 

Podľa Kňažka sú kompetencie prezidenta dostatočné, treba ich však dôsledne dodržiavať. Hlava štátu musí byť aktívna, musí počúvať občanov a upozorňovať na to, čo kompetentní neriešia, na to, čo štátu škodí, na to, že strany riešia viac svoje problémy ako problémy štátu a tiež na to, že je tu mlčiaca väčšina, ktorá už rezignovala na zmenu, myslí si Kňažko. "Treba zobudiť spiacu slovenskú verejnosť," poznamenal. 

Kampaň Kňažka bude podľa jeho slov najchudobnejšia, aká tu kedy bola. Všetko si zatiaľ financuje sám, žiadne bilbordy zatiaľ nechystá. Podpisy stále zbiera, nevie však, koľko ich v tejto chvíli má. "Každý deň chodia tisíce," hovorí Kňažko. Procházka má vyzbieraných už okolo 50-tisíc podpisov, k 1. októbru minul na kampaň približne 103-tisíc eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies