Proces, v ktorom sa vrah Breivik domáha ľudských práv, začína v utorok

NETKY.SK • 14 Marec 2016, 20:57 • 2 min
Proces, v ktorom sa vrah Breivik domáha ľudských práv, začína v utorok

OSLO - Proces, v ktorom nórsky masový vrah Anders Behring Breivik žaluje tamojšie ministerstvo spravodlivosti za údajné porušovanie jeho práv, sa začne v utorok predpoludním; z bezpečnostných dôvodov bude prebiehať vo väzenskom zariadení Skien južne od Osla.

slovakia

left justify in out

Breivik si v procese, ktorého časti - výpovede svedkov z radov lekárov a pracovníkov väzenskej stráže - budú neverejné, chce vysúdiť lepšie väzenské podmienky.

 

Masový vrah, odpykávajúci si za mrežami 21-ročný, v Nórsku maximálny možný trest odňatia slobody za útoky v Oslo a na ostrove Utöya, pri ktorých v júli 2011 zavraždil 77 ľudí, tvrdí, že je vo väzení takmer úplne izolovaný, čo podľa jeho názoru predstavuje porušenie ľudských práv.

 

Úrad nórskeho generálneho prokurátora zaslal však už pred časom príslušnému súdu v Oslo list. Podľa prokurátora nič nenasvedčuje tomu, že by Breivik v dôsledku podmienok vo väzení trpel fyzickými alebo mentálnymi problémami.

 

Podľa rovnakého dokumentu má Breivik prístup do troch rôznych ciel, medzi ktorými sa môže voľne pohybovať, a to pre bežný život, štúdium a cvičenie. Môže sa tam prechádzať a môže si tam i variť a prať. Rovnako má prístup k počítaču bez internetu, k televízii a playstation.

 

Proces v Skiene má prebiehať do 18. marca.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona