Proces v kauze Veľký Slavkov odročili na začiatok septembra

NETKY.SK • 20 Jún 2013, 14:40 • 2 min
Proces v kauze Veľký Slavkov odročili na začiatok septembra

BRATISLAVA - V kauze Veľký Slavkov, v rámci ktorej je pred nižším bratislavským súdom obžalovaný bývalý námestník Slovenského pozemkového fondu (SPF) Branislav Bríza, sa bude pojednávať na Okresnom súde Bratislava I 4. septembra.

slovakia

left justify in out

Na tento termín odročil dnes sudca proces po vypočutí piatich svedkov. Ďalší dvaja predvolaní svedkovia sa na dnešné pojednávanie nedostavili, pretože sa ospravedlnili. Na začiatok septembra je predvolaných dovedna ďalších deväť svedkov.

Branislav Bríza naďalej trvá na tom, aby všetky hlavné pojednávania pred sudcom Okresného súdu Bratislava I prebehli aj naďalej bez jeho prítomnosti a zastupoval ho jeho právny zástupca. Exnámestník je obžalovaný zo zneužívania právomocí verejného činiteľa. Domnieva sa však, že nedodržanie interných predpisov nie je trestným činom.

Podľa dnešnej výpovede riaditeľa regionálneho odboru SPF v Banskej Bystrici, on osobne nastúpil do funkcie v júni 2007, keď všetky problematické zmluvy týkajúce sa Veľkého Slavkova a ďalších pozemkov boli už podpísané. Podklady do zmluvy boli neskôr dodané, ako bola podpísaná zmluva o bezodkladnom prevode a keď tento riaditeľ nastúpil na svoj post, už sa v kancelárii "striedali len vyšetrovatelia a prokurátori". Do funkcie ho menoval riaditeľ SPF.

"Nikde v Európskej únii nie je možné považovať porušenie interného predpisu za zneužitie právomoci verejného činiteľa," povedal Branislav Bríza na výsluchu v marci 2008. Viac vypovedať odmietol napriek tomu, že necelý týždeň predtým policajtom tvrdil, že bude vypovedať, ale musí si z Prahy vyzdvihnúť dokumenty, ktoré by ozrejmili podstatu jeho obhajoby. Na polícii uviedol, že svoje obvinenie v kauze Veľký Slavkov považuje za politickú hru s cieľom očierniť jeho meno a ĽS-HZDS, ktorá ho do SPF nominovala. Ak mu dokážu vinu, hrozia mu dva až päť rokov vo väzení.

"Sám a z vlastnej iniciatívy pripravil zmluvy o prevode vlastníckeho práva na štyroch reštituentov, pričom žiaden z nich si neuplatňoval riadnym úradným postupom na regionálnom odbore žiadosti o uzavretie zmluvy," informovala dozorujúca prokurátorka z Úradu špeciálnej prokuratúry. Okrem dvoch interných predpisov obvinený podľa obžaloby v roku 2007 porušil aj zákon o pozemkových úpravách, štatút SPF a zákon o úprave vlastníckych vzťahov k pôde. Okrem toho údajne žiadal o zavkladovanie týchto zmlúv antedatovanými dodatkami tak, aby sa kryli s obdobím, keď zastupoval vtedajšieho šéfa fondu Františka Hideghétyho.

Prokurátorka na poslednom pojednávaní na začiatku mája zároveň súdu predložila nový dôkaz – fotokópiu evidenčného lístka, z ktorého vyplýva, že jedna z reštituentiek mala trvalý pobyt v byte matky obžalovaného. "Tie vzťahy medzi Branislavom Brízom a reštituentom boli nadštandardné," tvrdí prokurátorka. Branislava Brízu pôvodne obvinili aj z vydierania podriadených, z ďalšieho vyšetrovania však podľa nej vyplynulo, že iba "mimoriadne dôrazne žiadal plnenie povinností". Spolu by v tomto procese malo vypovedať viac ako 20 svedkov.

Kauza Veľký Slavkov, ktorá stála miesto v SPF Branislava Brízu a Miroslava Jureňu z ĽS-HZDS pripravila o kreslo ministra pôdohospodárstva, prepukla po tom, ako vyšlo najavo, že viac ako milión štvorcových metrov pôdy, ktorej hodnota by sa mohla vyšplhať na 1,5 miliardy Sk (49,8 milióna eur) sa krátko po reštitúcii ocitlo v rukách firmy GVM. Tá mala údajne blízko k ĽS-HZDS a za pozemky zaplatila necelých 13 miliónov Sk (431.500 eur). Za zmarenú investíciu vo Veľkom Slavkove žaluje cyperská firma Ermanno Trade and Invest Limited Slovenský pozemkový fond o náhradu škody vo výške 100 miliónov eur. Podľa cyperskej firmy dal SPF trom slovenským firmám AR park, AR golf a AR city sľub, že sa dostanú k pozemkom na výstavbu rekreačného areálu, lenže SPF ich napokon previedol na iné osoby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona