AKTUALIZÁCIA: Szabó potvrdil, že si mal Andruskó u neho objednať vraždy prokurátorov

NETKY.SK • 14 Jún 2022, 11:42 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: Szabó potvrdil, že si mal Andruskó u neho objednať vraždy prokurátorov

PEZINOK - Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje v utorok proces v prípade vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a tiež v kauze plánovaných vrážd prokurátorov.

slovakia

left justify in out

Aktualizácia 20:10 (14. júna 2022) 

 

Obžalovaný Tomáš Szabó pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) potvrdil, že si u neho mal Zoltán Andruskó objednať vraždy troch súčasných prokurátorov. Vykonať ich mal spolu s bratrancom Miroslavom M. Tomáš Szabó už skôr priznal pred súdom vinu. Vypovedať sa rozhodol až teraz.

 

img

 

Tvrdí, že na nich Zoltán Andruskó tlačil, aby vykonali vraždu súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku čím skôr. Objednávka mal prísť v lete 2017. „Povedal, že má vedomosť o tom, že Žilinka zvykne často chodiť s rodinou, deťmi a manželkou,“ zdôraznil. V nevyhnutnom prípade mala byť podľa jeho slov zlikvidovaná aj prokurátorova rodina. Aj preto sa podľa jeho slov rozhodli dať od prípadu „ruky preč“. Za Žilinkovu vraždu mal Tomáš Sz. spolu s Miroslavom M. dostať 70 000 eur. Za každého člena rodiny po 10 000 eur.

 

„Popritom nám (Zoltán A.) spomenul, že by bola do budúcna likvidácia ďalšieho dotyčného,“ podotkol Tomáš Szabó. V tomto prípade malo ísť o súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a odmenu 200 000 eur. „Ani si nepamätám, že by sme to potom niekedy rozoberali,“ priblížil obžalovaný.

 

Tretia objednávka vraždy mala prísť v lete 2018. Malo ísť o likvidáciu prokurátora Petra Šufliarskeho. Odmena mala byť 100 000 eur, pričom Zoltán Andruskó si mal z toho nechať 10 000 eur. Priblížil, že v rámci prípravy tejto vraždy uvažovali aj o použití nástražného výbušného systému. Prokurátor nedávno pred súdom uviedol, že jeho vražda nebola dokonaná len zhodou náhod.

 

img

 

Zoltán Andruskó a Miroslav M. sú v tejto kauze vylúčení na samostatné konanie. Tomáš Szabó ozrejmil, že sa so Zoltánom A. pozná od roku 2006, Miroslav M. je jeho bratranec. „Je dosť výbušný, z ničoho nič začne nadávať, vykrikovať. Často používa slová 'zabijem ťa'. Bolo to u neho zvykom,“ povedal Tomáš Szabó. Pred súdom vyhlásil, že nebude odpovedať na otázky obhajcov, spoluobžalovaných a ani splnomocnencov poškodeného.

 

Pre prípravu vrážd prokurátorov čelí obžalobe päť osôb - Marian K., Alena Zs., Tomáš Sz., Dušan K. a Darko D. ŠTS zároveň opätovne rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav M. a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

 

Aktualizácia 16:11 (14. júna 2022) 

 

Už piaty pojednávací deň Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku vypočúva Zoltána Andruskóa, ktorý je v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice právoplatne odsúdený. V rámci prípravy vrážd prokurátorov je vylúčený na samostatné konanie.

 

Na súde prehrávali telefonický rozhovor medzi Zoltánom Andruskóom a Tomášom Szabóom. Tiež textovú komunikáciu svedka s Alenou Zsuzsovou. 

 

V utorok neskoro popoludní by sa mal začať výsluch Tomáša Szabóa, ktorý čelí obžalobe v kauze prípravy vrážd prokurátorov. Pôvodne odmietal vypovedať. Ešte v apríli sa priznal k všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú za vinu.

 

Pôvodný článok:

 

Pojednávanie sa začalo s meškaním viac ako 1,5 hodiny. Čakali na Dušana Kracinu, keďže došlo nedopatrením k zrušeniu eskorty obžalovaného na súd. Verejnosť je dočasne z pojednávania vylúčená. Vykonávajú sa listinné dôkazy, ktoré obsahujú utajované skutočnosti.

 

img

 

V prípade vraždy novinára a jeho snúbenice súd rozhoduje o vine Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej. ŠTS ich pôvodne oslobodil spod obžaloby, ale Najvyšší súd (NS) SR vrátil vlani v máji prípad prvostupňovému súdu. Právoplatné sú v tejto kauze tri rozhodnutia. Miroslav Marček a Tomáš Szabó dostali 25-ročné nepodmienečné tresty odňatia slobody. Zoltán Andruskó 15 rokov nepodmienečne.

 

Prečítajte si tiež: Obchodná a priemyselná komora kritizuje postup NAKA voči Klubu 500!

 

Pre prípravu vraždy súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, súčasného špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a bývalého námestníka generálneho prokurátora Petra Šufliarskeho čelí obžalobe päť osôb - Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó, Dušan Kováčik a Darko Dragič.

 

img

 

Objednávka na vraždy Žilinku a Lipšica mala prísť na jeseň 2017, prijať ju mala Zsuzsová. Na aprílovom pojednávaní sa Tomáš Szabó priznal ku všetkým skutkom, ktoré sa mu kladú v tejto kauze za vinu.

 

Poškodení prokurátori nie sú na pojednávaní prítomní.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies