Proces so známou východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K. odročili

NETKY.SK • 22 Marec 2018, 11:18 • 2 min
Proces so známou východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K. odročili

BRATISLAVA - Druhým dňom pokračoval vo štvrtok pred senátom Okresného súdu Bratislava I proces s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou K., mediálne známou ako Eleonórou M., obžalovanou z podvodu, a s ďalšími obžalovanými.

slovakia

left justify in out

Eleonóra K., ako aj ďalší štyria obžalovaní sa na pojednávaní nezúčastňujú. Svojim obhajcom dali súhlas na pojednávanie v ich neprítomnosti.

 

Pred súdom vypovedal vo štvrtok jeden z predvolaných svedkov, jeden vypovedal aj v stredu. Následne predseda trojčlenného senátu proces odročil na druhú polovicu júna. Niektorých svedkov, ktorí sa na pojednávanie nedostavujú, by mala na odročený termín predviesť polícia. Polícia by mala na základe žiadosti Krajskej prokuratúry v Bratislave obmedziť na slobode troch svedkov.

 

Skoré ukončenie tejto kauzy sa na Okresnom súde Bratislava I nepredpokladá. Krajská prokuratúra v Bratislave totiž pôvodne navrhla vypočuť 80 svedkov. Súd ich vrátane štvrtka vypočul 49. Okrem toho sa musí senát oboznámiť s písomnými dôkazmi.     

 

Eleonóra K. je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane s ďalšími piatimi spoluobžalovanými. Medzi nimi je aj Maroš M., ktorý bol v minulosti odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra K. v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

 

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra K. s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre K. podľa obžaloby vyplatila takmer 700-tisíc eur.

 

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra K., Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja za takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500-tisíc eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

 

Na Okresnom súde Košice II sa na začiatku marca tohto roku začalo hlavné pojednávanie vo veci trestného činu skrátenia dane a poistného formou spolupáchateľstva, z ktorého sú obžalovaní Košičania Eleonóra K., známa z televíznych reality show, a súdny exekútor Karol M. Pojednávanie sa malo začať už pred dvoma rokmi, pre rôzne dôvody bolo viackrát odročené.

 

V kauze ide podľa obžaloby o vyhotovenie fiktívnych faktúr za tri mesiace roku 2013 a uplatnenie neoprávneného odpočtu DPH na daňovom úrade. Celková škoda predstavuje viac ako 18-tisíc eur.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona