Proces so zadržanými lídrami Zlatého úsvitu je na spadnutie

NETKY.SK • 5 Február 2015, 17:18 • 2 min
Proces so zadržanými lídrami Zlatého úsvitu je na spadnutie

ATÉNY - Vedúci predstavitelia a členovia gréckej krajne pravicovej strany Zlatý úsvit sa už čoskoro postavia pred súd, kde sa budú zodpovedať z trestného činu členstva v zločineckej organizácii.

slovakia

left justify in out

Vyplýva zo stredajších informácií z prostredia gréckeho súdnictva. Obvinených je viac ako 70 osôb vrátane predsedu hnutia a jeho zakladateľa Nikólaosa Michaloliákosa. Vedúcim predstaviteľom pravicových radikálov, ktorých v januárových voľbách opätovne zvolili do parlamentu, dokonca hrozí až 20 rokov za mrežami. Obvinení sa aktuálne nachádzajú v policajnej väzbe alebo v domácom väzení.

 

Neonacistický Zlatý úsvit bol kedysi na okraji gréckeho politického spektra, no vo voľbách pred takmer tromi rokmi získal 18 kresiel v parlamente. V novom zákonodarnom zbore, ktorý vzišiel z januárových predčasných volieb, má hnutie 17 poslancov. Po vražde ľavicového hudobníka neonacistom v roku 2013 polícia začala činnosť Zlatého úsvitu dôslednejšie preverovať a výsledkom bolo závažné obvinenie jeho vedenia z napojenia na extrémistov. Hnutie napriek tomu získalo tri kreslá v májových voľbách do Európskeho parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona