Proces so sýkorovcami pokračuje: Na Házyho sa strieľalo z dvoch zbraní

NETKY.SK • 14 Máj 2015, 17:50 • 2 min
Proces so sýkorovcami pokračuje: Na Házyho sa strieľalo z dvoch zbraní

BANSKÁ BYSTRICA – Výsluchom súdneho znalca, vdovy po zavraždenom Róbertovi Diničovi a ďalších svedkov pokračovalo dnes na pracovisku Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališ, zvaného Kýbel.

slovakia

left justify in out

Znalec sa vyjadroval k zavraždeniu Alojza Házyho, ktorý sa stal pre Kýbla nepohodlným po smrti bratov Diničovcov, keďže preberal po nich vedenie konkurenčnej skupiny. Preto Kýbel poveril Igora Lavrinčíka a Alojza K., zvaného Čistič, aby Házyho zlikvidovali. Stalo sa tak v júni 1998 pri obci Ivanka pri Dunaji. Podľa znalca strely z revolvera 38 špeciál a pištole kalibru 7,65 milimetrov zasiahli zo vzdialenosti maximálne jedného metra Házyho do hlavy a iných častí tela. Kým Lavrinčík sa k vražde Házyho priznal a spolupáchateľov usvedčuje, obžalovaný Čistič svoj podiel na vražde odmieta. 


Ako svedok vypovedal muž, ktorý neďaleko miesta vraždy s dvoma známymi lovil ryby. Rybár videl auto bledej farby a počul pár výstrelov, ktorým predchádzal rozhovor posádky. Auto po streľbe odišlo a on s priateľmi privolal políciu. Bývalá manželka Róberta Diniča povedala, že bol športovec, podnikal a mali spolu dve dcéry. V čase jeho smrti už boli rozvedení, ale Róbert v ten deň doviezol k nej deti. Tie mu na rozlúčku zakývali a krátko na to sa ozvala streľba. Keď exmanželka vyšla na ulicu, Róbert i s ochrankárom boli mŕtvi. Zahynuli po streľbe zo samopalov a strelcami boli obžalovaní Jozef R. zvaný Potkan a Ivan Cupper, zvaný Vincko. Pred vraždou v ulici blízko bydliska Diničovej exmanželky parkovala dodávka, v ktorej boli Kýblovi ľudia a sledovali pohyb Róberta Diniča. V deň útoku sa v dodávke skrývali strelci, ktorí na Diniča a jeho ochrankára vypálili 37 rán. Spomenula, že po smrti Róberta a jeho brata sa ich majetok dostal do cudzích rúk. Uviedla, že dostávala výhražné listy, aby sa o dedičstvo po exmanželovi nestarala. Po vražde exmanžela ju Kýbel i s deťmi pozval do svojej reštaurácie na mikulášsky večierok. 


Krátke svedectvo podala aj sestra Františka Borbélyho, ktorého pred mesiacom odsúdili na šesť rokov a osem mesiacov za podporu sýkorovcov. K trestnej činnosti „sýkoriek“ sa sestra nevedela vyjadriť. Uviedla iba, že z obžalovaných Ivan Cupper chodieval k nim do pizzerie v Karlovej Vsi a mal tam aj rodinnú oslavu. Vzhľadom na odstup času si nespomenula na dátum, kedy to bolo. 


Na žiadosť obhajoby svedčil i muž, ktorý podnikal so zavraždeným Romanom Deákom. Priatelili sa, boli spolu aj na dovolenke a zavraždeného videl v deň jeho smrti. Svedok vedel, že Deák má spoločné aktivity aj s obžalovaným Marekom Trajterom, ktorého prokurátor viní ako objednávateľa Deákovej vraždy. Svedok sa sporadicky stretol aj s bosom Kýblom, ktorý chodieval s ochrankou, ale žiadne rozhovory spolu neviedli. 


Obžaloba stíha v tejto veci sedem ľudí. Róbert Lališ alias Kýbel je na úteku s kamarátom Martinom B., zvaným Rus a koná sa proti nim ako proti ujdeným. Obžalovaný Jozef Roháč zvaný Potkan, ktorého držia vo väzbe v Maďarsku za iné trestné činy, požiadal o konanie v neprítomnosti. Na pojednávaní sú prítomní Martin Kováč, zvaný Rybička, ktorý sa priznal ku skutkom podľa obžaloby a v inej veci uzavrel dohodu s prokurátorom o vine a prijal trest 20 rokov odňatia slobody. Na lavici obžalovaných je aj Ivan Cupper zvaný Vinco a podnikateľ Marek Trajter, ktorého deportovali zo Seychel ako objednávateľa vraždy Romana Deáka. Od 2. marca je na slobode, pretože z väzby ho prepustil Najvyšší súd SR po tom, ako Ústavný súd SR vyhovel obhajobe, že boli porušené jeho práva. Medzi obžalovanými je aj Alojz K., zvaný Čistič. 


Podľa obžaloby majú na svedomí vraždy podnikateľa Romana Deáka, bratov Diničovcov, Ukrajinca Dalera Hlavačku, Alojza Házyho a Miloša Piliara zo skupiny Mikuláša Černáka. Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bosa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave, na Záhorí a v Senci. 


Pojednávaníe pokračuje 19. až 21. mája ďalšími svedeckými výpoveďami. Senát Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici sa zločineckou podskupinou sýkorovcov zaoberá od 20. januára tohto roku. 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies