Proces so sýkorkami pokračuje v utorok

NETKY.SK • 26 Január 2015, 15:08 • 2 min
Proces so sýkorkami pokračuje v utorok

BANSKÁ BYSTRICA - Dokončením výsluchu obžalovaného Martina K. bude v utorok 27. januára pokračovať na pracovisku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici hlavné pojednávanie s časťou skupiny sýkorovcov pod vedením Róberta Lališa, zvaného Kýbel. Následne senát začne s výsluchom prvých svedkov.

slovakia

left justify in out

Prokurátor žaloval sedem mužov, ale na pojednávaní sú prítomní iba štyria. Okrem Martina Kováča je to Ivan Cupper, podnikateľ Marek Trajter, obvinený z objednávky vraždy Romana Deáka a na doživotie odsúdený Alojz Kromka.

 

Údajný boss Ladislav L. a jeho kamarát Martin Bihari, známy pod prezývkou Rus, sú na úteku a koná sa voči nim ako ujdeným. Jozef Roháč, prezývaný Potkan, ktorého previezli do Banskej Bystrice z väzby v Maďarsku, požiadal o konanie v neprítomnosti. Prokurátor mu kladie za vinu podiel na vraždách bratov Diničovcov, Romana Deáka a Dalera Martin Kováč z Bratislavy priznal vinu podľa obžaloby, ostatní prítomní traja obžalovaní tvrdia, že sú nevinní. Dôkazy sú podľa nich postavené na rozporných výpovediach svedkov z kriminálneho prostredia, známych ako kajúcnici. Tí sú schopní vypovedať proti niekomu, aby dostali nižší trest, prípadne ich trestné stíhanie bolo prerušené alebo zastavené. 


Podnikateľ Marek Trajter, ktorého v súvislosti s touto vecou deportovali zo Seychel, vyhlásil, že so zavraždeným Deákom boli kamaráti a istý čas mali spoločné podnikateľské aktivity. Jeho smrť si neobjednal a neexistuje žiaden objektívny dôkaz, že mal z nej majetkový prospech, ako tvrdí obžaloba. Uviedol, že vie preukázať majetok v hodnote 30 miliónov eur. Marek Trajter priznal, že obžalovaného údajného bossa sýkorovcov Róberta Lališa, zvaného Kýbel, poznal asi od roku 2000 a stretávali sa na hokeji. Uviedol, že naposledy ho videl koncom roku 2011. 


Ivan Cupper, zvaný Vincko, odmietol, že mal byť spoluzakladateľom skupiny sýkorovcov spolu s bossom Róbertom Lališom a mal mať na starosti región Záhorie spolu s ďalšími „sýkorkami“. Povedal, že nemusí byť členom zločineckej skupiny, ak sa s niekým kamaráti. Miloša Piliara, na ktorého vražde sa mal podieľať, ani vraj nepoznal. Odmietol i tvrdenie obžaloby, že s Jozefom Roháčom strieľal na Róberta Diniča a sledoval Romana Deáka pred jeho zavraždením. 


Martin Kováč, zvaný Rybička, povedal, že pozná všetkých obžalovaných okrem Alojza Kromku, zvaného Čistič. Priznal vinu podľa obžaloby a na začiatku svojho výsluchu sa opakovane ospravedlnil prítomným rodičom Romana Deáka, pretože ako vodič auta s útočným komandom mal podiel na jeho smrti. Vysvetlil, že Kýbel bol najvyššie postaveným členom zločineckej skupiny. Tá okrem bratislavskej vetvy mala aj seneckú, skupinu na Záhorí a osobitné komando. Skupina sa zaoberala vydieraním, vyberaním výpalného a ďalšími trestnými činmi. Zisk si delili, ale časť dávali do spoločného fondu. Z neho sa potom kupovali zbrane, autá, technika na sledovanie a na trestnú činnosť. Martin Kovič uviedol, že v skupine sa hovorilo o vražde Deáka, za ktorú mali dostať od Mareka Trajtera 20 miliónov korún. 


Štvrtý prítomný obžalovaný Alojz Kromka odmietol tvrdenie, že sa podieľal na vražde Alojza Házyho. Zo spoluobžalovaných nepozná nikoho. Kromka je odsúdený na doživotie za iné vraždy. 


Róbert Lališ alias Kýbel sa šéfom zločineckej skupiny sýkorovcov stal po smrti pôvodného bossa Miroslava Sýkoru, ktorého zavraždili vo februári 1997. Skupina pôsobila v Bratislave a okolí. Motívom vrážd Diničovcov boli konkurenčné spory so sýkorovcami. K Diničovcom patril i Ukrajinec Daler Hlavačka, ktorý sa stal obeťou 21. mája 1999. Alojza Házyho zavraždili v júni 1998, pretože preberal aktivity po smrti Eduarda Diniča. Miloša Piliara ako nepohodlného sa zbavili v roku 1998. Jeho vraždu si objednal Miloš Kaštan, príslušník skupiny Mikuláša Černáka.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona