Proces so skupinou Martina Ráca museli odročiť, neprišli svedkovia

NETKY.SK • 30 Október 2013, 12:23 • 2 min
Proces so skupinou Martina Ráca museli odročiť, neprišli svedkovia

BRATISLAVA - Ani jeden z piatich predvolaných svedkov sa nedostavil na dnešné pojednávanie na Okresnom súde Bratislava I v kauze Martina Ráca, bývalého priateľa známej slovenskej herečky Karin Haydu, ktorý je podľa obžaloby považovaný za šéfa autičkárskeho gangu.

slovakia

left justify in out

Súd preto proces odročil na 16. a 17. decembra, keď budú opätovne predvolaní svedkovia, respektíve budú predvedení za asistencie polície. V prípade sa konalo aj v utorok 29. októbra, keď vypovedali len dvaja svedkovia. Šesť ďalších, ktorí boli predvolaní, sa nedostavilo.

Martina Ráca na proces eskortovali z väzby. Okresný súd Bratislava I ho síce prepustil na začiatku tohto mesiaca z väzby na slobodu. Odvolací Krajský súd (KS) v Bratislave však vec vrátil naspäť nižšiemu súdu ako predčasne predloženú. Nižší súd po doplnení listín opätovne predloží sťažnosť prokurátora Generálnej prokuratúry (GP) SR odvolaciemu súdu.

Skupina Martina Ráca a ďalších šiestich obžalovaných podľa obžaloby prokuratúry údajne vytvárala tzv. dvojičky áut. Automobily vyhľadávala v krajinách Európskej únie, potom na nich menila identifikačné údaje a predávala ich ďalej. Pritom o tom nevedeli ani kupujúci, ani skutoční majitelia áut.

Podľa obžaloby mal ísť zisk najmä Martinovi Rácovi, ktorý používal peniaze aj na ďalšiu trestnú činnosť, napríklad na lízingové podvody. Obžalovaných vinia aj z násilnej trestnej činnosti. Už na začiatku apríla Krajský súd v Bratislave zamietol žiadosť Martina Ráca, ktorý je považovaný za člena bratislavskej skupiny jakšíkovcov, o prepustenie z väzby. Martina Ráca pôvodne Okresný súd Bratislava I pustil na slobodu, po sťažnosti prokurátorky Generálnej prokuratúry SR rozhodoval KS. Podľa senátu odvolacieho súdu dôvody väzby obžalovaného naďalej trvajú a neboli splnené podmienky na nahradenie väzby písomným sľubom obžalovaného.

Bývalú priateľku Martina Ráca, známu slovenskú herečku Karin Haydu, a ďalších 13 ľudí na jar tohto roku obvinili z poisťovacích podvodov. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara išlo o dokumentovanie fiktívnych dopravných nehôd. Medzi obvinenými sú aj štyria policajti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona