Proces s výtvarníkmi, ktorí postriekali sochu Vasila Biľaka, odročili na máj

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 15:05 • 2 min
Proces s výtvarníkmi, ktorí postriekali sochu Vasila Biľaka, odročili na máj

SVIDNÍK – Na Okresnom súde vo Svidníku dnes pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovanými výtvarníkmi Ľubošom L. a Petrom K. z Košíc, ktorí čelia obžalobe z poškodenia busty bývalého komunistického predstaviteľa Vasila Biľaka.

slovakia

left justify in out

Ako informoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, senát odročil pojednávanie na 20. mája z dôvodu vypočutia znalca z Historického ústavu SAV.

 

Pred súdom dnes vypovedal politik a sociológ Ondrej Dostál, predseda OKS, ktorý uviedol, že za podobný čin v štádiu pokusu dostal pokutu. Medzi svedkami bol aj zástupca z Ústavu pamäti národa a znalec, ktorý sa vyjadroval k výške škody. Obhajca Daniel Lipšic navrhol vypočutie odborníka z Historického ústavu Slovenskej akadémie vied.

 

Biľakovi odhalili bustu v jeho rodnej obci Krajná Bystrá v okrese Svidník 21. februára 2015, rok po jeho smrti. Od prvého dňa pomník vzbudil protichodné reakcie verejnosti. Veľká časť občanov ho vnímala ako provokáciu, lebo jeho meno sa spája s inváziou vojsk Varšavskej zmluvy v roku 1968 do Československa. Hneď na druhý deň po odhalení postriekali aktivisti pamätník červenou farbou. K činu sa obžalovaní vtedy prihlásili ako aktivisti.

 

Bustu Biľaka krátko po jej poškodení niekto ukradol. Poškodenou je Komunistická strana Slovenska. Ako informovala predsedníčka Krajskej rady KSS v Prešove Helena Polanská, pôvodne chceli dať farbou znehodnotenú bustu vyčistiť, čakali iba na súdneho znalca, no bustu im skôr, ako stihli svoj zámer zrealizovať, ukradli.

 

Polanská dnes uviedla, že nesúhlasili s návrhom vypočuť znalca - historika, lebo to priamo nesúvisí s obžalobou, ale sudca to neakceptoval. Poškodená strana očakáva, že na budúcom pojednávaní už padne rozsudok.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies