Proces s útočníkmi na exnámestníka daniarov odročili

NETKY.SK • 5 Máj 2014, 12:36 • 2 min
Proces s útočníkmi na exnámestníka daniarov odročili

PREŠOV - Hlavné pojednávanie s obžalovanými z napadnutia a bitky exnámestníka Daňového riaditeľstva so sídlom v Banskej Bystrici Jána Dobroviča dnes senát Okresného súdu v Prešove už po štvrtýkrát po sebe nemohol otvoriť pre neprítomnosť viacerých účastníkov procesu.

slovakia

left justify in out

Na pojednávanie sa nedostavili niektorí obžalovaní a ani predvolaný svedok. Predseda senátu určil nový termín pojednávania na 9. júna.

 

V kauze útoku na bývalého vysokopostaveného funkcionára daniarov už raz padli rozsudky. Prvostupňový súd za zločin ublíženia na zdraví ešte 19. júna 2013 uložil piatim obžalovaným nepodmienečné tresty odňatia slobody v trvaní od dvoch do piatich rokov a dvom obžalovaným určil trest odňatia slobody na 18 mesiacov so skúšobnými lehotami. Voči rozsudku sa vtedy odvolala prokuratúra a tiež niektorí obžalovaní. Odvolací súd vrátil prípad na prešovský okresný súd na došetrenie. Prokurátorka navrhla rozšíriť obžalobu o vydieranie, kde obžalovaným hrozia prísnejšie tresty. Pôvodne v kauze bolo osem obžalovaných, jedného z nich, Martina Č. počas procesu pre zdravotné dôvody súd vylúčil na samostatné konanie. 

 

Predseda senátu dnes informoval, že súd zaslal všetkým účastníkom konania informáciu o možnom prísnejšom posudzovaní skutku, no u dvoch obžalovaných nemá potvrdenie o doručení zásielky. Jeden z advokátov, ktorý obhajuje Jána V. a Mariána G. namietal, že na preklasifikovanie skutku potrebuje dlhšiu lehotu na prípravu. Na dnešnom pojednávaní tiež odznelo, že na obžalovaného Bohuslava Piskora. bol vydaný príkaz na zatknutie, lebo sa pre tento aj ďalšie skutky vyhýba súdom. Prokurátorka navrhla, aby súd voči nemu postupoval ako voči ujdenému. Predseda senátu uviedol, že tento obžalovaný a rovnako aj svedok Michal H. budú na hlavné pojednávanie predvedení políciou. 

 

Proces sa začal ešte v lete 2012. Jána Dobroviča prepadli 7. novembra 2009 vo večerných hodinách. Podľa jeho výpovede sa v čase prepadu vracal domov. Auto zaparkoval v garáži a išiel k bráničke vyhodiť do kontajnera odpadky. Tu si všimol v tme zamaskovanú postavu s palicou v ruke. Rozbehol sa k domu, ale pošmykol sa a spadol. Skôr, ako sa postavil, napadli ho dvaja útočníci, ktorí ho bili pravdepodobne železnou tyčou a kopali. Na jeho volanie o pomoc sa ozval sused a útočníci ušli. Podľa súdneho znalca z odboru medicíny pri útoku utrpel zlomeninu lakťovej kosti, poranenie temennej oblasti hlavy, pomliaždenie bedrovej oblasti a jedného prsta na ľavej ruke. Poškodený uviedol, že nepozná obžalovaných. Pred útokom ani po ňom ho nikto nekontaktoval a nedostal ani žiadne výhražné telefonáty či listy. Dobrovič sa na hlavných pojednávaniach nezúčastňuje, prítomný bol iba raz, keď vypovedal ako svedok. 


Podľa prokuratúry išlo o objednávku bitky, ktorej cieľom malo byť odstavenie šéfa sekcie medzinárodných vzťahov na Daňovom riaditeľstve na taký dlhý čas, aby bez prieťahov boli vybavené niektoré nekalé žiadosti o nadmerné vrátenie DPH. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies