Proces s Ratkom Mladičom sa skončil, sudcovia začali zvažovať rozsudok

NETKY.SK • 15 December 2016, 18:50 • 2 min
Proces s Ratkom Mladičom sa skončil, sudcovia začali zvažovať rozsudok

HAAG - Zdĺhavý a komplikovaný súdny proces s bývalým bosnianskosrbským vojenským veliteľom, generálom Ratkom Mladičom, ktorý je obvinený z vojnových zločinov, dospel ku koncu a traja sudcovia Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) ho odročili, aby zvážili rozsudok. Očakáva sa, že im to zaberie takmer rok.

slovakia

left justify in out

Obžaloba a Mladičov tím obhajcov predniesli dnes pred tribunálom OSN v Haagu záverečné reči. Predsedajúci sudca Alphons Orie potom odročil prípad dovtedy, kým nebude súd pripravený vyniesť svoje rozhodnutia v 11 bodoch obžaloby z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti.

 

Prokurátori vyzvali sudcov, aby odsúdili Mladiča na doživotie. Argumentovali tým, že bol osnovateľom zverstiev spáchaných počas bosnianskej vojny v rokoch 1992-1995, zatiaľ čo Mladičovi obhajcovia vyhlásili, že by mal byť zbavený obvinení.

 

Obžaloba tvrdí, že cieľom jeho konania bolo "trvalé odstránenie" bosnianskych Moslimov a bosnianskych Chorvátov z územia, ktoré si v Bosne a Hercegovine nárokovali bosnianski Srbi. Mladič čelí obvineniam z toho, že bol osnovateľom 44 mesiacov trvajúceho obliehania Sarajeva, kde následkom ostreľovania zahynulo podľa odhadov 10.000 ľudí. Mladič zohral kľúčovú úlohu aj pri srebrenickej masakre v roku 1995, keď bosnianskosrbské sily povraždili zhruba 8000 moslimských mužov a chlapcov.

 

Proces s Mladičom je posledným stále prejednávaným prípadom na pôde ICTY, ktorý obvinil celkovo 161 podozrivých. Medzi nimi figuruje aj Mladičov politický nadriadený - bývalý prezident Republiky srbskej Radovan Karadžič, ktorý bol v marci odsúdený na 40 rokov väzenia za podiel na genocíde a iných zločinoch.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona