Proces s podnikateľkou Norou Mojsejovou sa nekonal ani dnes

NETKY.SK • 1 December 2016, 12:09 • 2 min
Proces s podnikateľkou Norou Mojsejovou sa nekonal ani dnes

BRATISLAVA - Pred senátom Okresného súdu Bratislava 1 dnes opäť nepokračovalo hlavné pojednávanie s východoslovenskou podnikateľkou Eleonórou Mojsejovou, ktorá je obžalovaná z faktoringového podvodu a neodvedenia dane, a ďalšími piatimi spoluobžalovanými.

slovakia

left justify in out

"Okresný súd Bratislava 1 odročil hlavné pojednávanie na 22. a 23. februára z dôvodu neúčasti jedného z obžalovaných," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave Pavol Adamčiak.

 

V stredu 30. novembra sa toto pojednávanie zase neuskutočnilo pre anonymné nahlásenie bomby nielen v bratislavskom Justičnom paláci, ale aj na iných slovenských súdoch.

 

Naposledy sa proces v druhej polovici septembra neuskutočnil. Podnikateľka bola vtedy práceneschopná. Riadne sa vo veci pojednávalo na začiatku mája. Vtedy sa na proces dostavili štyria z ôsmich predvolaných svedkov. Skoré uzatvorenie tejto kauzy na súde sa neočakáva. Vypovedať by malo totiž ešte približne 20 svedkov.

 

Medzi obžalovanými je aj Maroš M., ktorý bol odsúdený za podvod pri výstavbe nájomných bytov v košickej lokalite Furča. Eleonóra Mojsejová v minulosti uviedla, že Maroša M. vôbec nepozná.

 

Podľa prvého bodu obžaloby mala Eleonóra Mojsejová s Marošom M., Dušanom K. a Marekom K. v roku 2007 presvedčiť konateľa banskobystrickej firmy, že ak podpíše faktoringovú zmluvu, túto spoločnosť získa. Potom mali vyhotoviť podľa obžaloby tri falošné dodávateľské faktúry. Údajné pohľadávky vyplývajúce z týchto faktúr previedli na faktoringovú spoločnosť, ktorá Eleonóre Mojsejovej podľa obžaloby vyplatila takmer 700.000 eur.

 

Podľa druhého bodu obžaloby Eleonóra Mojsejová, Donald D. a Petra M. od septembra 2007 nafingovali kúpu tlačiarenského stroja za takmer 3,2 milióna eur a na tomto základe si uplatnili nadmerný odpočet DPH vo výške viac ako 500.000 eur. Daňový úrad peniaze nevyplatil, pretože pri kontrole zistil neoprávnené uplatnenie odpočítania dane. V tejto kauze sa začalo pojednávať 10. marca 2014.

 

Iný súd - Krajský súd v Košiciach koncom januára minulého roku potvrdil oslobodzujúci rozsudok pre Eleonóru Mojsejovú, obžalovaná bola zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Kauza sa týkala neoprávneného uplatnenia si nadmerného odpočtu dane z pridanej hodnoty v roku 2008 vo výške zhruba 33.000 eur za dodanie účtovníckeho softvéru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona