Proces s Pistoriusom odročili, ide k psychiatrom

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 11:39 • 2 min
Proces s Pistoriusom odročili, ide k psychiatrom

PRETÓRIA - Oscar Pistorius sa od budúceho týždňa podrobí prieskumu duševného stavu, proces s juhoafrickým telesne postihnutým atlétom obvineným z vraždy priateľky bude pokračovať až 30. júna.

slovakia

left justify in out

Psychiatrické vyšetrenia nariadila sudkyňa Thokozile Masipová, čím vyhovela návrhu obžaloby, ktorý vyplynul z minulotýždňovej výpovede psychiatričky Merryll Vorsterovej. Tá ako svedok obhajoby uviedla, že Pistorius trpí duševnou poruchou so zvýšeným sklonom k úzkosti, čo by mohlo vysvetliť konanie paralympionika zo 14. februára minulého roka, keď vo svojom dome zastrelil Reevu Steenkampovú. Vraj ju považoval za votrelca.

 

Masipová v utorok rozhodla, že Pistoriusa vyšetria ambulantne v pretórijskom psychiatrickom zariadení Weskoppies. Hlásiť sa musí každý pracovný deň o 9.00 h ráno, odísť môže o 16.00 h alebo vtedy, keď ho lekári prepustia. Jeho stav posúdia štyria odborníci. Prieskum nemôže trvať dlhšie ako 30 dní. 

 

Sudkyňa už minulý týždeň vyhlásila, že nebola vopred oboznámená s Vorsterovej diagnózou. Bez výsledkov nezávislého vyšetrenia podľa nej nie je možné pokračovať v procese, nakoľko sa obžalovaný môže odvolať na psychickú poruchu. 

"Obvinený síce nespochybnil svoju trestnoprávnu zodpovednosť vzťahujúcu sa na čas činu, ale dôkazy jasne smerujú k tomuto záveru, preto ich nemôžeme nebrať na vedomie," konštatovala Masipová. 

 

"Celkovo sa pán Pistorius javí ako nedôverčivý a opatrný jedinec," uviedla Vorsterová. K pocitom úzkosti mohli viesť traumatizujúce zážitky ako amputácia nôh v detstve či správanie jeho matky, ktorá spávala so zbraňou pod vankúšom, dodala. 

Pojednávanie sa začalo 3. marca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies