Proces s piatimi prevádzačmi v rakúskom Korneuburgu odročili na 31. októbra

NETKY.SK • 13 Október 2016, 17:22 • 2 min
Proces s piatimi prevádzačmi v rakúskom Korneuburgu odročili na 31. októbra

KOMEUBURG - Proces s piatimi obžalovanými z prevádzačstva, občanmi Turecka, respektíve Rakúska tureckého pôvodu, ktorého dejiskom je Krajinský súd v Korneuburgu, dnes odročili na 31. októbra. Dôvodom je žiadosť obhajoby o predvolanie špičkových rakúskych i nemeckých politikov ako svedkov.

slovakia

left justify in out

Medzi svedkami by mali byť nemecká kancelárka Angela Merkelová, bývalý rakúsky kancelár Werner Faymann, ako aj nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere, rakúsky minister obrany Hans Peter Doskozil či šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz.

 

Informácie priniesli tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF. nObžalovaní vo veku 29-48 rokov mali v období od júla 2015 do konca apríla 2016 prepašovať cez hranice zväčša z Maďarska do Rakúska, respektíve Nemecka stovky utečencov. Prokuratúra ich vníma ako zločinecké zoskupenie.

 

Štyria z nich sa k nezákonnej činnosti dnes priznali v plnom alebo čiastočnom rozsahu. Jediným, ktorý tak neurobil, je rodák z Turecka disponujúci rakúskym občianstvom, ktorého advokát označil za "úplne normálneho" podnikateľa v oblasti taxislužieb. V období veľkej migračnej vlny previezol dvakrát utečencov do hornorakúskeho Braunau a do Salzburgu. Štyridsaťsedemročný obžalovaný si za to vypýtal 500 eur, čo je podľa obhajoby primeraná cena za spomínané trasy.

 

V súdnej sieni hovoril jeden z obžalovaných podľa APA aj o zaobstaraní falšovaných cestovných dokumentov zo Slovenska.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona