Proces s Karadžičom sa skončil, obvinený dúfa v oslobodzujúci rozsudok

NETKY.SK • 7 Október 2014, 17:28 • 2 min
Proces s Karadžičom sa skončil, obvinený dúfa v oslobodzujúci rozsudok

HAAG - Bývalý bosnianskosrbský prezident Radovan Karadžič dnes v záverečnom slove pred Medzinárodným tribunálom pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu vyjadril očakávanie, že bude oslobodený od obvinenia z genocídy i všetkých ďalších obvinení.

slovakia

left justify in out

Päťročný proces s Karadžičom sa dnes skončil a sudcovia sa stiahli, aby začali zvažovať svoje rozhodnutia, informovala tlačová agentúra AP. Očakáva sa, že budú potrebovať niekoľko mesiacov, kým vynesú rozsudky.

 

Karadžič je obvinený z organizovania zverstiev, ktoré spáchali bosnianskosrbské sily počas vojny v Bosne (1992-95). Celkovo je obvinený v 11 bodoch z vojnových zločinov, zločinov proti ľudskosti, ako aj genocídy v súvislosti s masakrou v Srebrenici v roku 1995.

 

Vo svojom poslednom slove k zboru troch sudcov ICTY pred vynesením rozsudku dnes 69-ročný Karadžič povedal, že "vojna sa neuskutočnila tak, ako som chcel". "Bola strašná a dúfajme, že bola posledná, ale to nie je v mojej moci," vyhlásil.

 

V bosnianskej vojne zahynulo 100.000 ľudí a tisíce ďalších v jej dôsledku utiekli z domovov. Obžaloba viní Karadžiča, že bol kľúčovou osobou pri snahe vyštvať Moslimov a Chorvátov z územia obsadeného Srbmi, využívajúc na to vraždy, znásilňovanie a perzekúcie.

 

"Nič z toho, čo sa stalo, nebolo výsledkom konania štátu," povedal Karadžič.

 

Počas procesu, ktorý sa začal 26. októbra 2009 a ktorého pojednávania obvinený bojkotoval, svedčilo pred súdom takmer 600 svedkov obžaloby a obhajoby.

 

"Veľkosť tohto prípadu bola bezprecedentná," vyhlásil predsedajúci sudca O-kon Kwon z Južnej Kórey. Sudcovia musia preskúmať 11.500 predmetných dôkazov a desaťtisíce strán písomných dôkazov.

 

Ľudia, ktorí prežili obliehanie Sarajeva dúfajú, že bude Karadžič odsúdený na doživotie, dodáva AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies