Proces s kapitánom Concordie odročili pre štrajk

NETKY.SK • 9 Júl 2013, 12:40 • 2 min
Proces s kapitánom Concordie odročili pre štrajk

GROSSETO - Začiatok súdneho procesu s kapitánom výletnej lode Costa Concordia, ktorá v januári minulého roka stroskotala pri talianskom ostrove Giglio, v utorok doobeda odročili.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je celonárodný štrajk tamojších právnikov. Ostro sledovaný proces s 52-ročným Francescom Schettinom sa mal začať v meste Grosetto, správnom centre rovnomennej toskánskej provincie, kam patrí aj Giglio. Pre nedostatočnú kapacitu tamojšej súdnej siene presunuli jeho konanie do budovy divadla. Predpokladá sa, že súd vypočuje až 250 svedkov obžaloby a 450 svedkov obhajoby. Okrem viacnásobného usmrtenia Schettina obvinili aj z neposkytnutia pomoci pasažierom v núdzi a spôsobenia škôd na životnom prostredí. Obhajcovia však odmietajú, že by mal niesť celú zodpovednosť, pričom poukazujú na údajné zlyhania ostatných členov posádky a plavebnej spoločnosti. Schettinovi právnici tvrdia, že v prípade odsúdenia hrozí ich klientovi maximálne 20 rokov za mrežami.

Luxusné plavidlo nabehlo v piatok 13. januára 2012 na plytčinu ostrova Giglio a čiastočne sa potopilo po tom, ako sa nepodaril riskantný manéver, ktorým chcel "pozdraviť" obyvateľov ostrova v Tyrrhenskom mori. V čase nehody sa na palubách nachádzalo 4 229 ľudí pochádzajúcich zo 70 krajín sveta. Neskorá a zmätočná evakuácia si vyžiadala 32 mŕtvych a niekoľko desiatok zranených, za čo však podľa obhajcov nie je možné súdiť jedinú osobu. Ďalší štyria obvinení členovia posádky spolu s manažérom plavebnej spoločnosti predtým pristúpili na dohody o vine a treste, o ktorých bude súd rozhodovať na samostatnom pojednávaní naplánovanom na 20. júla. 

Čiastočnú zodpovednosť priznáva i samotná spoločnosť Costa Crociere, ktorej stroskotaná loď patrí a ktorej súd nariadil zaplatiť pokutu vo výške jeden milión eur. V procese so Schettinom chce napriek tomu vystupovať ako jedna z poškodených strán a žiadať odškodné za stratu plavidla. Odškodné žiadajú aj úrady ostrova, ktorý údajne prišiel o veľké zisky z turizmu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies