Proces s islamistami z Moslimského bratstva odročili

NETKY.SK • 25 August 2013, 14:40 • 2 min
Proces s islamistami z Moslimského bratstva odročili

KÁHIRA - Dôvodom sú údajne obavy o ich bezpečnosť, pre ktoré sa nemohli dostaviť na súd

slovakia

left justify in out

Proces s egyptskými islamistami z Moslimského bratstva sa napokon v nedeľu nezačal a odročili ho až na október. Líder hnutia Muhammad Badí ako aj dvaja jeho zástupcovia sa totiž nemohli dostaviť do súdnej siene. Dôvodom sú údajne obavy o ich bezpečnosť. Proces s nimi ako aj 32 ďalšími islamistami je naplánovaný na 29. októbra. Obvinení sú z podnecovania násilia, ktoré vypuklo po tom, ako armáda začiatkom júla zosadila prezidenta Muhammada Mursího a vyhlásila výnimočný stav. V prípade odsúdenia im hrozí trest smrti.

Na rozdiel od nich sa však na inom súde objavil bývalý egyptský prezident Husní Mubarak. Ten sa zodpovedá za nariadenie streľby do demonštrantov počas povstania z roku 2011, ktoré viedlo k jeho zosadeniu. Bývalého dlhoročného autokratického vodcu tento týždeň prepustili z väzby do domáceho väzenia, pre svoje zdravotné problémy však namiesto toho putoval do nemocnice. Mubarakovi pôvodne vymerali doživotný trest za krvavé potláčanie vzbury proti jeho režimu, čo si začiatkom roka 2011 vyžiadalo približne 850 mŕtvych. V januári vyšší súd nariadil z dôvodu procesných pochybení zopakovanie procesu s exprezidentom ako aj bývalým ministrom vnútra Habíbom al-Ádlím, ktorý mal takisto stráviť zvyšok života za mrežami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies