Proces s dvoma novinármi v Turecku pokračoval za zatvorenými dverami

NETKY.SK • 1 Apríl 2016, 13:37 • 2 min
Proces s dvoma novinármi v Turecku pokračoval za zatvorenými dverami

ISTANBUL - Na súde v Istanbule pokračoval dnes za zatvorenými dverami proces s dvoma novinármi obvinenými zo špionáže a napomáhania teroristickej organizácii.

slovakia

left justify in out

Proces podľa agentúry AP vyvolal všeobecné znepokojenie nad situáciou v oblasti slobody médií v krajine. Can Dündar a Erdem Gül z denníka Cumhuriyet sú pre článok o dodávkach zbraní tureckej tajnej služby povstalcom v Sýrii, vrátane islamistov, obvinení zo špionáže a prezradenia štátneho tajomstva.

 

Trestné oznámenie na oboch novinárov podal samotný turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.


"Slobodu prejavu nemožno umlčať," skandovali ich podporovatelia pred budovou súdu v Istanbule, kde sa proces koná. Novinári ďalej čelia obvineniu z napomáhania umiernenému islamistickému hnutiu, ktoré zo Spojených štátov riadi duchovný Fethullah Gülen.

 

Erdogan o Gülenovi tvrdí, že stojí za sériou vykonštruovaných zvukových nahrávok zverejnených na internete, ktoré údajne odhalili korupciu v najvyšších vládnych kruhoch. Táto korupčná aféra sa prevalila v decembri 2013.


Prípad novinárov z denníka Cumhuriyet sa považuje za predzvesť budúcnosti slobody tlače v Turecku, ktoré v uplynulých rokoch zažíva čoraz častejšie zásahy a reštrikcie namierené proti práci nezávislých a opozičných médií.


 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies