Proces s Chodorkovským nebol politicky motivovaný, ale ani spravodlivý

NETKY.SK • 25 Júl 2013, 16:51 • 2 min
Proces s Chodorkovským nebol politicky motivovaný, ale ani spravodlivý

ŠTRASBURG - Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) dospel dnes k názoru, že súdny proces s ruským magnátom a kritikom Kremľa Michailom Chodorkovským nebol politicky motivovaný. Súčasne ale poukázal na to, že proces nespĺňal kritériá spravodlivého súdneho konania, informovala agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Štrasburský tribunál riešil sťažnosť Chodorkovského a jeho bývalého obchodného partnera Platona Lebedeva na ich prvý súdny proces, v ktorom ich v roku 2005 uznali vinným z rozsiahlych daňových únikov a prania špinavých peňazí a odsúdili na 13 rokov väzenia. Sudcovia ESĽP po prerokovaní sťažnosti konštatovali, že obžaloba voči Chodorkovskému a Lebedevovi bola legitímna. Podrobili však kritike priebeh celého procesu i skutočnosť, že oboch mužov napokon poslali do väzníc vzdialených tisíce kilometrov od Moskvy, kde žijú ich rodiny. "Obvinenia proti obom ruským manažérom mali solídny základ, ale prerokúvanie prípadu nebolo spravodlivé, rovnako nebolo oprávnené ani ich umiestnenie do odľahlých trestaneckých kolónii," uvádza sa v náleze ESĽP.

Podľa ESĽP je "ťažko predstaviteľné", že by sa pre oboch odsúdených nenašli voľné miesta vo väzniciach v menšej vzdialenosti od Moskvy. Kritizoval tiež spôsob, akým moskovský súd počas procesu zaobchádzal s dôkazovým materiálom, ako aj narušovanie dôverného vzťahu medzi Chodorkovským a jeho obhajcami. Tým boli narušené jeho práva na rešpektovanie súkromného a rodinného života. Ako kompenzáciu za početné neregulárnosti v súdnom konaní tribunál priznal Chodorkovskému, bývalému šéfovi ropného koncernu Jukos, odškodné vo výške 10.000 eur. Chodorkovského právnička Karinna Moskalenková vyslovila s verdiktom ESĽP spokojnosť a avizovala, že nemá v úmysle podať odvolanie. Podľa nej by malo znenie rozsudku stačiť na anulovanie celého procesu v s súlade s ruskou legislatívou.

Naopak, známa ruská aktivistka Ľudmila Alexejevová, ktorá sa roky zasadzuje za oslobodenie Chodorkovského, vyjadrila sklamanie, že štrasburský tribunál odmietol označiť Chodorkovského proces za politický. Chodorkovskij i Lebedev vnímali svoje trestné stíhanie ako pomstu za to, že sa postavili voči politike Kremľa. Obaja muži sú za mrežami od zatknutia v roku 2003 a po skrátení trestu o dva roky by ich mali prepustiť na slobodu v októbri, respektíve v auguste 2014.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies