Proces s černákovcami odročili

NETKY.SK • 27 Október 2015, 10:19 • 2 min
Proces s černákovcami odročili

PREŠOV - Začiatok hlavného pojednávania s údajnými členmi klanu Mikuláša Černáka – jeho švagrom Jozefom M. a bývalým advokátom Danielom M., ktoré sa malo dnes začať na Okresnom súde v Prešove, odročili na január budúceho roka. Ako agentúru SITA informoval hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák, dôvodom je neúčasť obžalovaného Daniela M., ktorý sa ospravedlnil zo zdravotných dôvodov. „Nový termín pojednávania bol stanovený na 26. a 27. januára 2016,“ uviedol Drimák.

slovakia

left justify in out

Dvojici kladie obžaloba za vinu spoluúčasť na vražde podnikateľa Mariána Karcela. Pôvodne ich súdili už v roku 2008 spoločne s mafiánskym bossom Mikulášom Černákom, odsúdeným za sedem vrážd na doživotie. Proces s bývalým obhajcom Černáka Danielom M. neskôr vylúčili na samostatné konanie. Krajský súd nepotvrdil ani prvostupňový rozsudok pre Jozefa M., ktorému súd pôvodne vymeral 12 rokov väzenia a jeho prípad vrátil späť na ďalšie dokazovanie. Predseda senátu odporučil, aby oba prípady po vrátení na prvostupňový súd spojili do jedného konania. Trestné stíhanie je momentálne voči obom vedené na slobode. Jozef M. strávil istý čas vo vyšetrovacej väzbe.


Vraždu banskobystrického podnikateľa Mariána Karcela si podľa obžaloby objednal Mikuláš Černák z väzenia. Karcela zavraždili v roku 2000 výstrelmi zo samopalu, keď vystúpil z auta pri svojom dome v Banskej Bystrici. Za jeho smrť už súd v inom procese v roku 2007 odsúdil na 24 rokov väzenia Branislava Adamča, ktorého mala trojica na vraždu údajne najať za milión vtedajších korún (zhruba 33,2 tisíca eur). Trest mu neskôr najvyšší súd zmiernil na 15 rokov.


Černákov bývalý advokát Daniel M. čelí aktuálne pred Špecializovaných trestným súdom v Banskej Bystrici aj ďalšiemu trestnému konaniu za korupciu pri žiadostiach o prepustenie z väzby, ktoré mal za úplatok sprostredkovať. Pôvodne za tento skutok dostal v decembri 2010 trest osem rokov a pokutu 500-tisíc korún (16,6 tisíca eur). Odsedel si iba rok a pol. Najvyšší súd následne pôvodné verdikty prvostupňového i odvolacieho súdu zrušil a vrátil vec na nové prerokovanie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies