Proces s bostonským atentátnikom odložili o dva mesiace

NETKY.SK • 25 September 2014, 09:31 • 2 min
Proces s bostonským atentátnikom odložili o dva mesiace

BOSTON - Začiatok súdneho procesu s obvineným atentátnikom z bostonského maratónu Džocharom Carnajevom odložili o dva mesiace. Namiesto 3. novembra sa začne až 5. januára 2015, oznámila dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Sudca okresného súdu George O'Toole však odmietol ďalší podnet obhajoby, ktorá požadovala preloženie procesu z Bostonu do americkej metropoly Washington.

 

Obhajcovia namietali, že v Bostone ako dejisku útokov nebude možné - vzhľadom na nálady verejnosti a pozornosť miestnych médií - zostaviť súdnu porotu, ktorá by bola nestranná voči ich klientovi. Sudca však odmietol tieto obavy ako neopodstatnené. 

 

Carnajevovi zástupcovia naliehali na sudcu, aby bol začiatok procesu preložený z novembra tohto roku prinajmenšom na september 2015. Namietali, že vzhľadom na veľké množstvo dôkazového materiálu nebudú mať dostatok času na prípravu obhajoby. Napokon však dosiahli len dvojmesačný odklad, keďže prokuratúra trvala čo najskoršom termíne procesu. 

 

Dvojitý výbuch v cieľovej rovinke bostonského maratónu zabil 15. apríla 2013 troch ľudí, vyše 260 ďalších osôb utrpelo zranenia. Išlo o najkrvavejší teroristický útok v Spojených štátoch od 11. septembra 2001.

 

Prokuratúra Carnajeva obviňuje, že spolu s bratom Tamerlanom umiestnil dve bomby vyrobené z tlakových hrncov v blízkosti cieľovej rovinky maratónu. Tamerlan zahynul o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou.

 

Džochar Carnajev (21) trvá na svojej nevine. Za 17 z celkovo 30 bodov federálnej obžaloby vznesenej mu hrozí trest smrti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies