Proces s aktérmi škandálu Vatileaks 2 opäť odročili

NETKY.SK • 7 December 2015, 18:35 • 2 min
Proces s aktérmi škandálu Vatileaks 2 opäť odročili

VATIKÁN - Kontroverzne vnímaný súdny proces s päticou aktérov škandálu Vatileaks, ktorý sa vo Vatikáne začal 24. novembra a pokračoval o šesť dní neskôr, dnes po krátkom pokračovaní opäť odročili.

slovakia

left justify in out

Dôvodom je tentoraz snaha súdu získať viac času na preskúmanie esemesiek, ktoré si vymieňali dvaja z troch obžalovaných bývalých členov komisie pre skúmanie hospodárskych a správnych štruktúr Vatikánu (Cosea) vrátane vysokopostaveného španielskeho preláta Lucia Ángela Valleja Baldu.


Zatiaľ nie je známy termín pokračovania procesu, ktorý sa koná za zavretými dverami a v ktorom patria medzi obžalovaných z odcudzenia dôverných dokumentov o finančných pomeroch Svätej stolice aj dvaja talianski investigatívni novinári - Gianluigi Nuzzi a Emiliano Fittipaldi.
Informácie priniesli tlačová agentúra APA a rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.


Obžalovaným hrozí v prípade potvrdenia viny súdom trest ôsmich až desiatich rokov väzenia.


V súlade s požiadavkou jednej z obžalovaných súd rozhodol dnes o pozvaní kardinála Pietra Parolina, predsedu komisie zodpovednej za fungovanie vatikánskej banky IOR kardinála Abrila y Castello, ako aj pápežského almužníka, poľského biskupa Konrada Krajewského ako svedkov.


Vatikánsky hovorca Federico Lombardi odmietol obvinenia, že Vatikán nezaručuje slobodu médií či korektný proces zdôrazniac, že tamojšia justícia je seriózna a kompetentná a že predpoklady pre adekvátny proces sú dané.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona